Pleny? Pokud vláda neuspěje v Bruselu, zvýší rodinám úlevy

Praha – Pokud vláda neuspěje u Evropské komise s tím, aby se pleny danily v chystané 10procentní sazbě DPH, zvýší rodinám s dětmi do tří let odčitatelnou položku. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Neúspěchu v evropských vyjednáváních se obává ministerstvo financí držené hnutím ANO, koaliční lidovci naopak pleny v nejnižší sazbě označují za svou prioritu.

Záměr ministerstva financí zavést třetí sazbu DPH počítá s tím, že by výsledná struktura pracovala s daní 21, 15 a 10 procent, přičemž do nejnižší sazby DPH by patřily léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelná dětská výživa. Poslední dvě položky do nižší sazby navrhli během koaličních jednání zavést lidovci, a jak dnes prohlásil předseda vlády Sobotka, sám s ním souhlasí, byť si je vědom toho, že kabinet může „narazit“ u Evropské komise.

Plán třetí sazby je totiž v rozporu s daňovou politikou Evropské unie, podle které mají být dvě sazby DPH – kromě zemí, které si vyjednaly výjimku. Změněný daňový systém tak bude muset Strakově akademii posvětit nejen parlament a Pražský hrad, ale i Brusel. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová se potom již minulý týden dala slyšet, že přesun plen do nejnižší sazby nepovažuje za pravděpodobný. „Je nereálné tuto výjimku vyjednat,“ prohlásila v ČT s tím, že alternativním řešením může být odpočitatelná položka pro rodiny s dětmi do tří let. To dnes potvrzuje i premiér.

Premiér: Nesmíme poškodit zlepšující se vztahy s Bruselem

„Jednání s Evropskou komisí bude složité,“ prohlásil Sobotka v rozhovoru s Václavem Moravcem. „Máme avizováno, že by měla být otevřena směrnice o dani z přidané hodnoty a v rámci jednání o ní by mohla Česká republika uplatnit svůj požadavek. Budeme hledat takové řešení, které pomůže rodinám s dětmi a nepoškodí úsilí, které věnujeme narovnání našich vztahů s Evropskou unií.“

Pokud se Česko s Evropskou komisí nedohodne, bude muset podle Sobotky vláda vyřešit otázku dětských plen tak, že zůstane ve druhé nejnižší sazbě a rodinám uleví jiným způsobem. „Odpočitatelnou položku budeme zvyšovat v každém případě, chceme zlepšit daňovou podporu pracujících rodin s dětmi. Je jen otázka, jak bude vysoká,“ konstatoval premiér s tím, že jasno by mělo být v červnu, kdy bude vláda projednávat novelu zákona o DPH i novelu zákona o dani z příjmu.

Poslední slovo potom podle předsedy vlády mají mít lidovci, kteří levnější pleny prosadili do koaliční smlouvy. Pokud budou na jejich nejnižším zdanění trvat, včlení ho kabinet do příslušného zákona, v opačném případě by nejprve zahájil vyjednávání s Evropskou komisí.

Sobotka: Zákon o DPH a dani z příjmu projednáme v červnu (zdroj: ČT24)

Co si o třetí sazbě myslí veřejnost?

Podle exkluzivního průzkumu TNS Aisa pro ČT s vládními záměry souhlasí tři čtvrtiny Čechů. „Téměř dvě třetiny Čechů říkají, že mají pocit, že je tato úprava příliš časná. Současně ale říkají, že jsou pro tuto úpravu, protože chtějí nejnižší sazbu DPH,“ dodává spoluautorka průzkumu, socioložka Eva Králová s tím, že za tímto krokem vidí primárně úsporu vlastních peněz. Nejsilnější podporu má vládní záměr u ekonomicky neaktivních občanů, nejhlasitější odpůrci jsou potom podnikatelé – bezmála jedna třetina z nich (29 procent) se staví proti třetí DPH, protože se obává vyšší administrativní zátěže.

Třetí sazba DPH podle TNS Aisa
Zdroj: ČT24/TNS Aisa