Odbory Hyundai vyhlásily kvůli mzdám stávkovou pohotovost

Nošovice – Odboráři automobilky Hyundai v Nošovicích dál tlačí na výraznější zvýšení mezd. Dnes odpoledne vyhlásili stávkovou pohotovost. Jsou nespokojeni s dosavadním průběhem kolektivního vyjednávání. Žádají nárůst mezd v průměru o 9,5 procenta, vedení společnosti odmítá přidat více než 5,5 procenta. Obě strany má přivést k dohodě zprostředkovatel na jednání, které bude příští týden.

Předseda odborů automobilky Radek Kuchař tvrdí, že cílem stávkové pohotovosti je zajistit zaměstnancům spravedlivou odměnu za práci. „Nejde ale jen o platy. Zaměstnanci jsou nespokojeni s pracovními podmínkami a přístupem vedení,“ uvedl Kuchař.

Konkrétně kritizuje, že vedení továrny obešlo odbory a nutilo zaměstnance, údajně i zastrašováním, k podpisu dodatku ke smlouvě o mzdě s navýšením o 3,2 procenta. Jednání o kolektivní smlouvě přitom neskončilo a odbory usilují o to, aby zvýšení mezd bylo vzhledem k sedmimiliardovému zisku společnosti mnohem výraznější.

Nechápeme to, říká vedení

Mluvčí společnosti Petr Vaněk uvedl, že vyhlášení stávkové pohotovosti vedení překvapilo. „Vzhledem k tomu, že je ustanoven zprostředkovatel, který má už v úterý pokračovat ve vyjednávání, tento postup nechápeme,“ řekl Vaněk.

V prohlášení odborové organizace Hyundai stojí, že v době stávkové pohotovosti nedochází k přerušení práce. „Zaměstnanci nadále plní své povinnosti,“ sdělil Kuchař. Dodal, že zástupci zaměstnanců jsou připraveni k dohodě, pokud zaměstnavatel bude ochotný ke kompromisu.

Petr Vaněk už dříve uvedl, že dodatky ke smlouvám o mzdě chtělo vedení společnosti vyjít vstříc zaměstnancům. Mzdové požadavky odborářů označil na nerealistické a jejich postoj za naprosto nekonstruktivní.

V automobilce Hyundai pracuje 3 400 lidí. Jejich průměrný hrubý měsíční příjem činil loni 30 094 korun; v dělnických profesích to bylo průměrně 27 700 korun. Průměrná mzda v celém Moravskoslezském kraji dosáhla loni částky 23 212 korun.

Pro srovnání: v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto vzrostly tarifní mzdy od dubna o dvě procenta a v kolínské TPCA v průměru o 2,4 procenta.