Čínské turisty má do Česka přilákat romantická komedie

Peking – Česká republika má velký potenciál přilákat čínské turisty. Větší počet Číňanů má do země přitáhnout i připravovaný čínsko-český film nebo zvažovaná přímá letecká linka z Číny do Prahy. Řekl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v Číně jednal s předsedou Čínské národní správy pro cestovní ruch Šao Čchi-wejem. Loni přijelo do Česka asi 165 tisíc čínských turistů.

„Pokud bychom učinili vše, co můžeme, abychom nabídli naše destinace a abychom usnadnili cestování, tak to může být obrovská pomoc turistickému průmyslu a může to být pro Českou republiku nesmírně významná věc,“ soudí Zaorálek. 

Číňané jsou totiž velmi lukrativní turisté s velkou kupní silou. „V současnosti jsou Číňané druzí po Rusech v utrácení na hlavu během pobytu v České republice,“ říká ředitel pobočky agentury Czechtourism v Šanghaji František Reismüller. „Nejraději nakupují luxusní zboží. Nejvíce utrácejí za české sklo a za světové značky na Pařížské ulici,“ dodal. 

Jen loni přiletělo do Česka 165 tisíc čínských turistů. V roce 2012 jich bylo 145 tisíc, o čtyři roky dříve přitom jen 17 tisíc. Jejich počet tedy neustále stoupá. 

Tomu, aby jich jezdilo do Česka ještě více, má kromě nedávného zjednodušení vízové procedury pro Číňany napomoci i chystaný čínský film Somewhere only we know (Tam, kde to známe jen my), který se bude v čínsko-české produkci od května natáčet v Praze. Měla by to být romantická komedie. 

Česko - čínských turistů ráj? (zdroj: ČT24)

Velmi dobře zafungoval podobný film třeba na Thajce nebo na Korejce. Po odvysílání korejského seriálu Milenci z Prahy se v Jižní Koreji razantně zvedl zájem o návštěvy Česka. 

Optimismus ale mírní místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež: „Každá propagace je dobrá, na druhou stranu nepřeceňoval bych takový efekt. Věc, která by se na čínském trhu dala zpopularizovat mnohem víc, je to, že v této zemi je nejpopulárnější dětskou pohádkou náš Krteček.“

Přímá linka Peking-Praha? 

Pro větší příliv turistů z Číny je přitom důležité i zavedení přímého leteckého spojení. Letiště Praha proto o zavedení přímých linek z Pekingu a Šanghaje už několik let jedná. O tom, odkud z asijské země by do Česka létala a kdo by ji provozoval, se podle Zaorálka stále diskutuje. „Pokud by se zavedla přímá linka mezi jakoukoli čínskou destinací a Prahou, nejlépe Pekingem či Šanghají, tak nárůst (počtu čínských turistů v ČR) by mohl být meziročně i 30 až 50 procent,“ věří Reismüller. 

Podle čínského turistického plánu by v roce 2015 mělo vyjet do ciziny kolem 130 milionů Číňanů, přitom více než 200 tisíc z nich by mělo přijet do Česka. Podle vládní agentury Czechtourism tři čtvrtiny čínských turistů mířících do ČR přijíždějí do Prahy. Kromě metropole se zajímají i o další památky, které jsou zapsány v seznamu UNESCO. Velmi často proto jezdí například do Českého Krumlova či Kutné hory. Občas také zavítají do západních Čech, kde vyhledávají lázně.