Celní správa chce na daně delší bič. Oproti „Kobře“ jde prý o souvislou práci

Praha – Kolem ministerstva financí se rýsuje v krátké době hned druhý prostředek na potírání daňových úniků. Po vzniku speciální sítě na půdorysu policie, celní a finanční správy se jedna z nich hlásí o větší kompetence. Celníci žádají, aby se v budoucnu mohli ve svých případech spolehnout zcela na sebe, zrychlit řízení a nepředávat případy policii k došetření. Podle zástupce celní správy nejde v kontextu „daňové Kobry“ o protimluv. Ta prý totiž bude naplno fungovat ve výjimečných a závažných kauzách. Celní správě jde naopak o efektivitu v běžné činnosti.

Zástupce ředitelství cel: Boj s úniky daní musí zrychlit (zdroj: ČT24)

Informaci o oficiální žádosti podané ministerstvu financí přinesl deník Insider. Šéf pátracího odboru v rámci Generálního ředitelství cel Milan Poulíček řekl České televizi, že záměr posílit kompetence nyní počítá s dvěma fázemi. Nejprve má jít o posílení role v rámci případů, které běžně řeší Celní správa už nyní. Zde jde celníkům hlavně o fakt, že dosud nemohli konkrétního pachatele obvinit a vyšetřovat v rámci trestního řízení – i když pro to mnohdy měli veškeré dostačující podklady.

Zásadní roli v boji s daňovou kriminalitou přitom hraje právě rychlost, s jakou vyšetřovatelé na viníka udeří. Jinými slovy: Během prodlevy kvůli administrativě a policejnímu přezkoumání pachatelé často využijí možnost přesunout nezdaněné peníze do bezpečí. Celní správa by přitom například mohla nově prakticky ihned odstavit konkrétní účet.

„Celní správa skutečně už dnes má, řekněme, policejní pravomoci. Může nasadit odposlechy, může různě sledovat, provádí prakticky veškerou operativu, ke které je oprávněná. Po rozšíření by ale mohla vyšetřovat, konkrétního člověka obvinit, mohla by mu zabavit peníze  - to vše samozřejmě pod dohledem státního zástupce,“ dodává novinář Respektu Jaroslav Spurný.

Ve druhé fázi by navíc celní správa ráda řešila i trestnou činnost v oblasti daní, kterou se dosud plně nezabývala. „Navrhujeme v tuto chvíli začít tím, co provádíme, prověřujeme, a samozřejmě do budoucna to rozšířit na všechny daňové trestné činy,“ zmiňuje Poulíček. Zatím není jasné, jak se k tomu ministerstvo financí postaví. Šéf resortu Andrej Babiš sice několikrát policii za její výkon v daňové kriminalitě kritizoval, zároveň ale přichází otázka, zda celní správa nechce přebírat práci „vymodlenému“ útvaru daňové Kobry.

S tím ale Poulíček nesouhlasí. „Dá se říct, že tyto dvě věci jsou rozdílné. Ta daňová Kobra by měla vybírat konkrétní kauzy – předpokládám nějaké větší, zásadní. U celní správy se větší kompetence promítnou do veškeré trestné činnosti, tedy do všeho, na co přijdeme a prověříme,“ říká zástupce generálního ředitelství cel.

Celní správa
Zdroj: ČT24

Boj s daňovou kriminalitou „na plný úvazek“ ale předpokládá poměrně rozsáhlý tým specializovaných vyšetřovatelů, které zatím celní správa formálně nemá. I proto zřejmě počítá s posílením pravomocí až od roku 2017. „Je to o tom, že ty lidi musíme vyškolit. Vybrali bychom samozřejmě momentálně ty, které máme v této branži, a vyškolili bychom je, zlepšili bychom jejich činnost,“ dodává Poulíček. V mnoha případech je ale práce celní správy prý natolik průkazná, že při předání policii není prakticky nutné nic dalšího vyšetřovat.

Celní správa, jakkoliv posílená o další policejní prvky, by nadále měla formálně zůstat pod ministerstvem financí. Podle Spurného bude o to důležitější, aby si zachovala stále co největší nezávislost. „Já si myslím, že pokud bychom měli mít nějaký strach z toho, že vznikne jakýsi inovovaný policejní útvar pod ministerstvem financí, je důležité, aby byl zároveň dostatečně odříznutý od ministerstva, od politické moci,“ tvrdí novinář.

fJaroslav Spurný, novinář: „Ministr má pod sebou také finančně analytický útvar, který má zjednodušeně řečeno právo vstoupit do jakéhokoliv účtu. Může vám zkontrolovat váš účet bez jakéhokoliv důvodu. Tahle věc je zneužitelná, a pokud ministr bude mít pod sebou ještě, řekněme, plně výkonnou policejní složku a bude toho chtít zneužívat, je to dost nebezpečné. Ale na druhou stranu – on už té moci má dnes hodně a o zneužití jsme zatím neslyšeli.“