CzechInvest: Na Česko se valí další vlna korejských investic

Praha – CzechInvest od začátku letošního roku registruje v Česku rekordních 96 nových investičních projektů, celkem za 54 miliard korun. Záměr investovat v Česku mají hlavně firmy z Německa, USA a Japonska. Na čtvrté místo se ale dostala Jižní Korea. CzechInvest totiž předpovídá, že ČR čeká další vlna korejských investic.

CzechInvestu se letos zatím daří přilákat do Česka zahraniční investory. Svědčí o tom rekordní počet nových projektů. „Ke zvýšenému zájmu zahraničních a tuzemských investorů přispěla podpora investic, kterou deklaruje současná vláda, a blížící se snížení míry veřejné podpory v důsledku nařízení Evropské komise ze 40 na 25 procent,“ uvedla mluvčí CzechInvestu Adéla Tomíčková. Řada investorů proto chce stihnout ještě současné podmínky.  

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka například teď CzechInvest dokončuje přípravu velké investice z Koreje. Ministerstvo také plánuje zřízení nového zahraničního zastoupení v Soulu. „Korea je velmi silná destinace a čím dál silnější. My jsme už před pár lety uvažovali o tom tam zřídit zastoupení. Nedalo se to ale z více důvodů. Říkalo se, že je to pozdě, protože Hyundai už je tady, ale není to pozdě. Čeká nás další vlna, doufejme, korejských investic,“ říká ředitel agentury CzechInvest Ondřej Votruba.      

Naposledy oznámil na konci března jihokorejský výrobce pneumatik Nexen, že zvažuje, že právě v česku vybuduje svou novou továrnu. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo. Investice by přinesla zhruba 2 000 nových pracovních míst.

Jihokorejské investice v Česku:

Česká republika je pro jihokorejské investory celkem atraktivní. Státní agentura CzechInvest do ČR od roku 1993 přilákala 20 korejských investic téměř za 47 miliard korun. Investice pomohly vytvořit 8 600 pracovních míst

Mezi první korejské firmy, které v České republice začaly podnikat, patřily společnosti Samsung, LG Group či Daewoo. Doposud největší jihokorejskou investicí v Česku je nošovická automobilka Hyundai, kterou následovali i dodavatelé dílů. Korejci koupili také podíl v Českých aeroliniích. 

Přivábit zahraniční investory chce i agentura CzechTrade. Ta prý otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří - v azerbájdžánském Baku, v Kantonu v Číně, v Indii (Bengalúr), Keni (Nairobi), Peru (Lima), Kolumbii (Bogotá), Indonésii (Jakarta) a v Chile (Santiago de Chile). 

Ministr Jan Mládek se chce ale soustředit i na další země. Plánuje zahájit exportní ofenzívu v oblasti 12 prioritních zemí a 26 zájmových zemí. „Pro etapu do roku 2020 do nich patří například Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Srbsko, Turecko, USA či Vietnam,“ naznačil. 

Podle pověřeného ředitele CzechTrade Milana Ráže by měla mít agentura na konci roku 46 zahraničních zastoupení. CzechInvest jich má nyní šest. Obě agentury se měly původně sloučit do jedné, od těchto plánů ale nový ministr Mládek ustoupil. Obě organizace nicméně teď vedou pověření ředitelé. Ministerstvo průmyslu už ale na obě pozice vypsalo výběrové řízení, v nejbližší době by tak obě agentury mohly mít nové vedení.