Italská Eni se stahuje z ČR. Agip vystřídají Maďaři

Praha - Síť čerpacích stanic Agip v Česku mění majitele. Od italské firmy Eni je kupuje maďarský holding MOL. Informaci přinesly Hospodářské noviny, podle kterých jde o prodej roku na českém trhu s pohonnými hmotami.

MOL bude v České republice po nové akvizici čítající 124 pump vlastnit už celkem 273 stanic, a stane se tak po firmě Benzina dvojkou na českém trhu v maloobchodním prodeji pohonných hmot. Maďarský holding nyní vlastní 125 čerpacích stanic Pap Oil a prostřednictvím dceřiné společnosti také 24 čerpacích stanic Slovnaft.

Tomáš Mikšovský, šéfredaktor PETROLmagazín

„Tak jako Benzina, i Slovnaft bude vlastnit podobnou síť. Ovšem s tím rozdílem, že síť Benziny prošla v minulých letech remodelingem, modernizací, zatímco čerpací stanice Pap Oilu, Slovnaftu a některé Eni budou muset podobným remodelingem teprve projít.“ 

Prodej Agipu je podle dostupných informací už napevno dohodnutý. Zástupci obou stran se ale zatím konkrétně vyjádřit nechtějí. „Spekulace trhu v tomto směru nekomentujeme. Co se týká střednědobého horizontu, je pravda, že společnost na retailovém trhu chce posílit svoje postavení,“ říká mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

Ztrátový provoz

Italská Eni přitom o odchodu z českého trhu uvažovala už delší dobu. Stanice Agip jsou pro ni ztrátové. Kvůli velkému počtu pump je podnikání s naftou a benzínem v Česku obtížnější než v okolních zemích. Už před časem proto prodala svůj český podíl například společnost Shell. 

MOL nebude za pumpy Agipu v Česku platit hotově, uvedly Hospodářské noviny. Součástí smlouvy je údajně i výměna českých čerpacích stanic za italskou rafinerii Mantova, kterou Maďaři vlastní a kterou chtějí už od loňského roku zavřít. MOL má prý také společnosti Eni přenechat část svých italských benzinových stanic.

  • Agip Česká republika působí na tuzemském trhu od roku 1991, v roce 2010 se přejmenovala na Eni Česká republika.