Porodné možná bude i na druhé dítě

Praha - Rodiče by od ledna mohli dostávat porodné i na druhé dítě, a to 10 000 korun. Změnu navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Na prvního potomka by pak zůstala částka 13 000 . Na oba příspěvky by přitom nově dosáhly rodiny s příjmem pod 2,7násobkem životního minima.

Ještě do konce roku 2010 se porodné vyplácelo na narozené dítě. Poté se však pravidla kvůli úsporným škrtům v rozpočtu zpřísnila. A porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima. Rodiče se svým prvním potomkem tak měsíčně nesmějí mít víc než 18 504 korun. Na jedno dítě dostane rodina na porodném vyplaceno 13 000 korun. Na dvojčata či vícerčata se vyplácí 19 500 korun, nově by to mělo být 23 000 korun.

„Úvaha byla taková, že když máte druhé dítě, tak spoustu věcí jako kočárek či oblečení může dědit po tom prvním, takže druhé dítě už není tolik nákladné,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Dle aktuálního návrhu by na porodné měly dosáhnout rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima, tedy u prvního dítěte s částkou do 20 817 korun měsíčně a u druhého potomka s měsíční sumou do 25 515 korun. Porodné by měli za stejných podmínek dostat i náhradní rodiče, kteří přijmou dítě do jednoho roku.

Stát vyjde „druhé“ porodné na 330 milionů

Ministerstvo práce se vším počítá v chystané novele o státní sociální podpoře. Vláda se totiž v koaliční dohodě zavázala, že prosadí porodné i na druhé dítě. Jeho zavedení by ročně mělo stát 330 milionů korun navíc. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni se vyplatilo celkem 11 300 těchto dávek za 147,7 milionu.

„Pokud chceme dělat něco pro rodiny s dětmi, tak bych se spíše bavila o možnostech, jak zachovat délku rodičovské dovolené či zavést zákon o dětské skupině,“ navrhuje Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast.

Teď však ještě k novele mohou dát své připomínky ostatní ministerstva, další instituce, odbory či zaměstnavatelé. Poté dostane návrh vláda. Aby zákon začal platit, musí ho schválit kabinet a parlament a nakonec podepsat prezident.