Odbory k daním: Živnostníci by měli každý měsíc platit tisícovku

Praha – Odbory řešily s ministerstvem financí podobu daní pro příští rok. Řeč byla hlavně o tom, jak danit živnostníky. Koalice navrhuje strop pro daňové paušály, které jsou ale podle Asociace samostatných odborů bez účinku. Prosazuje proto minimální daň pro živnostníky, a to tisíc korun měsíčně.

Podle odborů by měli od roku 2015 živnostníci, kteří vydělají nad 150 tisíc ročně, odvádět měsíčně tisíc korun. Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek o tom jednal s náměstkyní ministra financí Simonou Hornochovou. Podle něj je politická vůle k tomu, aby návrh prošel. Rozhodnutí je však na ministerstvu financí. 

Koalice naopak navrhuje strop pro daňové paušály. Mezi půlmilionem živnostníků, kteří místo vedení daňového účetnictví uplatňují paušály, jsou nejrozšířenější ty šedesátiprocentní. Využívá je přes 300 000 podnikatelů. Od příštího roku by ale po nich mohli sáhnout jen ti, jejichž obrat nepřekročí dva miliony ročně. Plány na zpřísnění daňového režimu se týkají kategorie živnostníků, do které spadá většina profesí s výjimkou řemeslníků a zemědělců. 

Paušály jsou ale podle Asociace samostatných odborů (ASO) bez účinku. „Není možné, aby na jedné straně podnikatel vykázal obrovský obrat a na druhé straně vykázal obrovské náklady, takhle podnikání nefunguje, podniká se za účelem zisku. My si myslíme, že se tak podvádí státní rozpočet a směřuje to k tomu, aby se daně neplatily,“ komentuje to Dufek.

Živnostníkům se samozřejmě návrh odborů nelíbí. „Znamenalo by to, že ti živnostníci, kteří mají velký problém sehnat práci, by samozřejmě platili další peníze, na které by si ani nemuseli sáhnout,“ říká místopředseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Jiří Víšek.  

Česko si snížení sazby DPH podle šéfa odborů nemůže dovolit 

Skepticky se šéf odborů Dufek staví i k zavedení třetí, snížené sazby DPH: „Když snížíte daň, musíte ji na druhé straně někde vybrat, protože Česká republika není v pozici, že by měla přebytkový rozpočet. Jestliže na jedné straně uberete, na druhé straně musíte přidat.“ 

Podle dosavadní dohody koalice má platit desetiprocentní DPH například pro léky a knihy. Z diskuse ale vyplynulo, že takové změny nemusejí být pro stát výhodné. Stejně jako pro podnikatele. 

Vláda má návrh projednávat nejpozději v červnu. Česko by nebylo jedinou zemí, která má tři sazby DPH. V Evropské unii je používá patnáct členských států, přitom ta nejnižší se většinou týká právě léků a knih.