Hypotéky nikdy nebyly levnější

Praha – Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla až na 2,93 procenta, tedy na nejnižší hodnotu za poslední léta. Sazby tak překonaly i historické minimum z loňského června, konkrétně 2,95 procenta.

Pro úvěr si do bank přišlo přes osm tisíc lidí, tedy o dva a půl tisíce více než v únoru. Celkově si půjčili 13,8 miliardy korun, což je nejvíce za poslední půlrok. Vše souvisí právě s poklesem úrokových sazeb.

Josef Rajdl, vedoucí analytik Fincentra

"Stejně jako v loňském roce i letos vedl jarní konkurenční boj ke snížení sazeb. Došlo tak k prohloubení dosavadního dna Hypoindexu při rekordních březnových objemech. Banky pokračovaly ve snižování sazeb ve formě akčních nabídek i v dubnu, kdy nejsou nijak výjimečné nabídky pětiletých fixací pod 2,6 procenta bez jakéhokoliv dodatečného produktu, takže březnové dno nemusí být pro letošní rok konečné."

Sazby jsou na nízké úrovni také proto, že banky mají nadbytek likvidity, kterou nemají kam umístit. Hypotéky jsou tak pro ně stále zajímavým kompromisem mezi rizikem a výnosem.

Dojde v květnu ke zvýšení sazeb?

Březen a duben je přitom už každoročně obdobím jarních marketingových akcí. „Jsou to měsíce, kdy se začíná pomalu rekonstruovat a stavět a banky se snaží klienty nalákat na své akce. I letos drtivá většina bank využila jarní měsíce k velkým akcím, od slevy na úrokové sazbě, přes slevu na vstupním poplatku až po slevu za odhad,“ vysvětlila hypoteční analytička Partners Lucie Drásalová.

Monika Hrušová: Češi své závazky překvapivě plní (zdroj: ČT24)

U většiny bank tyto akce končí v průběhu dubna, takže se podle ní dá očekávat, že v květnu či červnu se sazby mírně zvýší, respektive se vrátí do své standardní hladiny. 

Podle Fincentra letos znovu potáhne refinancování a klienti budou mít z konce fixace určitě radost. Před pěti lety například v lednu byla průměrná úroková sazba 5,74 procenta, takže splátky úvěru budou rozhodně méně zatěžovat rodinný rozpočet. Nejvyšší sazby podle Hypoindexu byly v srpnu 2008, kdy se vyšplhaly až na rekordních 5,82 procenta. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.