Babiš v hledáčku centrální banky. Kvůli výrokům o rozdělení zisku ČEZ

Praha – Česká národní banka prověřuje výroky ministra financí Andreje Babiše (ANO) týkající se rozdělování dividend státní energetické společnosti ČEZ. České televizi to potvrdily obě zúčastněné strany. Před třemi týdny šéf státní kasy prohlásil, že by celý loňský zisk ČEZ mohl připadnout akcionářům (mezi nimi má stát téměř 70procentní podíl). Díky tomu cena akcií energetického giganta krátkodobě výrazně stoupla.

Prakticky okamžitě, co se o návrhu na vyplacení celého zisku ČEZ akcionářům doslechli burzovní makléři, začaly akcie firmy posilovat. Po skončení obchodování se jejich hodnota zvýšila o více než pět procent na 569 korun (čtěte víc). Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byl ČEZ toho dne nejvýdělečnějším titulem na evropských trzích. V současnosti se cenné papíry elektrárenského podniku prodávají asi o dvacetikorunu dráž než před Babišovým vystoupením.

Centrální banka v podobných případech prošetřuje zejména, zda se někdo mohl dozvědět klíčové informace, které vedly k pohybu kurzu, dřív než ostatní a zda nedošlo k jejich zneužití. Jak zkoumání tzv. insider tradingu probíhá? „Určitě se provádí standardní vyšetřování na pohybech účtů, jestli zde byl kontakt s některými osobami. Pravdou je, že se to velmi obtížně prokazuje,“ popsal bývalý viceguvernér centrální banky Oldřich Dědek.

Že se o pozadí Babišova veřejného prohlášení centrální banka zajímá, potvrdily České televizi obě strany. „ČNB vznesla dotaz, komu a kdy jsem informace o dividendách ČEZ řekl. Písemné vyjádření poslalo ministerstvo financí ČNB minulý týden,“ uvedl Babiš v textové zprávě pro ČT. „V rámci případu jsme si vyžádali některé informace od MF, konkrétní být nemohu,“ sdělil mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Jelikož stát vlastní necelých 70 procent akcií energetické společnosti, mohly by vyšší dividendy znatelně vylepšit bilanci státního rozpočtu. Ministr financí však tyto úvahy mírnil slovy, že je to zatím jen návrh – definitivně se rozhodne až v polovině roku na valné hromadě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se na rozdělení zisku bude muset shodnout celá koalice.

„Pokud jde o dividendovou politiku ČEZ, je to rozhodnutí majoritního akcionáře. Já předpokládám, že o tom ještě budeme v koalici jednat. Měli bychom vzít v úvahu i to, jaké investiční aktivity ČEZ plánuje v nadcházejícím období,“ konstatoval předseda vlády.

Právě investicím, jak se zdá, Babiš moc nevěří. "Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice z minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu," řekl v březnu šéf resortu financí Hospodářským novinám.

Struktura akcionářů ČEZ

  • Česká republika 69,78 %
  • Ostatní právnické osoby 22,92 %
  • Fyzické osoby 7,3 %

ČEZ loni vydělal přes 35 miliard korun. Dosud si ponechával necelou polovinu zisku pro sebe. Pokud by se však celý zisk dělil mezi akcionáře, stát by získal 24,5 miliardy korun. Oproti dosavadní praxi by tak do státní pokladny přiteklo zhruba o deset miliard korun víc. V přepočtu na akcii loni ČEZ vyplatil 40 korun, nyní by to mohlo být až 65 korun, vůbec nejvíc v celé historii firmy.

Zisk ČEZ v loňském roce: 35,23 mld. korun

  • dividendy ze 100 procent zisku: 24,6 mld. pro stát
  • dividendy z 50 až 60 procent zisku: 12,33 až 14,80 mld. pro stát

„Dojde-li ke snížení schodku státního rozpočtu, budu přístup považovat za správný. Použije-li se výnos na lepení bezedných děr zdravotního či penzijního systému, můžeme se začít připravovat na těžké časy,“ komentoval návrh ministerstva financí analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

ČEZ nicméně není jedinou státní firmou, jejíž peníze by mohly přilepšit státnímu rozpočtu. V minulosti už se mluvilo třeba o Lesích České republiky, společnosti ČEPRO, České poště nebo Státním ústavu pro kontrolu léčiv.