Slabý rubl odláká z Česka sto tisíc ruských turistů

Praha - Česko letos navštíví zhruba o sto tisíc méně ruských turistů než loni. Tehdy jich do tuzemska přijelo tři čtvrtě milionu. Rusové ztrácí zájem o cestování hlavně kvůli propadu kurzu rublu, uvádí studie poradenské společnosti Mag Consulting. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) přijede do ČR v dubnu a květnu o pětinu Rusů méně. Přitom právě ruští turisté patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v naší zemi utrácí nejvíce.

„Došlo k více než 20procentnímu oslabení rublu k euru. To se výrazně promítlo do zájmu Rusů o ČR i o další země schengenského prostoru,“ vysvětlil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

A slabší ruská měna se už pár týdnů na rezervacích návštěvníků z východu projevuje. „Podle zpráv od ruských touroperátorů dojde v dubnu a květnu k poklesu prodejů zájezdů do ČR v řádu 20 procent meziročně,“ prohlásil předseda Asociace cestovních kanceláří Viliam Sivek.

Každý třetí návštěvník Španělska je ruské národnosti

Asociace navíc varuje i před možným zpřísněním vízové politiky vůči Rusku v rámci zvažovaných sankcí. Evropské země totiž na turistech z Ruska ve velkém těží. Rusů loni vyjelo do Evropy 19 milionů. Například ve Španělsku tvoří 32 procent turistů, v Maďarsku jsou na druhém místě a v Rakousku pak na třetím.

Ruský rubl
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Vladimir Arndt

Do Česka loni zavítalo rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů, z toho bylo 759 000 Rusů. Navíc patří i mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíc utrácí. Turisté z Ruska stráví v ČR v průměru pět dní a jejich denní útrata dosahuje až na čtyři tisícovky korun.

Přesto hotely v Karlových Varech, kam míří značná část návštěvníků z Ruska, zatím razantní pokles zájmu nepocítily. Hoteliéři ale čekají, jestli se pokles zájmu neprojeví v dalších měsících a v létě. Podle Jitky Markusové z obchodního oddělení Grandhotelu Pupp je zatím úbytek hostů z Ruska jen malý: „Ti, co si objednali pobyty na březen, přijeli. Nemuseli tak platit storno poplatky. Uvidíme, co bude v dalších měsících. Ale ne všichni hosté jsou přímo z Ruska, jezdí sem i řada hostů z jiných rusky mluvících zemí.“