Chovanec: Stát by měl přispět poště 300 miliony

Praha - Stát by měl v roce 2015 přispět České poště třemi sty miliony korun na zachování poboček. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V dalších letech by příspěvek činil až 900 milionů. Část poboček by ale podle ministra mohla pošta přenechat smluvním partnerům - například venkovským prodejnám nebo obecním úřadům. Chovanec svůj návrh už předal premiérovi a také ministru financí.

„Stát dotuje veřejné zdravotnictví či dopravu. Pošta je mnohdy v těch venkovských oblastech poslední vyslanec státu. Nemůžeme si dovolit z těch 3 300 poboček jich zavřít například na úroveň 2 100, kterou stanovuje Český telekomunikační úřad jako minimum,“ myslí si Chovanec. 

Chovanec připustil, že některé nevytížené pobočky pošty po dohodě se samosprávou zavřeny budou, mělo by se však jednat jen o jednotky až desítky případů. Uzavírání poboček chce předcházet i franšízinkem, tedy provozováním pošty někým jiným, kdo k tomu dostane licenci.

Například v Německu tak podle něj funguje sto procent poboček pošty, v Česku to není ani půl procenta pošt. O změnách v pobočkové síti České pošty chce prý Chovanec diskutovat s obcemi, ale také s řetězcem družstevních prodejen COOP, který má na českém venkově stále rozsáhlou síť prodejen.

Na podporu venkovských pošt vznikla i petice, kterou podepsaly desítky tisíc lidí.