Babiš chce pojišťovnám vzít peníze na provoz, měly by jít na péči

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si chce došlápnout na zdravotní pojišťovny. Chce jim snížit limit na provozní náklady. Plánuje snížení o necelých 800 milionů korun. Babiš v minulých dnech nazval zdravotnictví černou dírou na peníze, prezident Miloš Zeman mu dal za pravdu a premiér Bohuslav Sobotka pak řekl, že takové výroky jsou pohrdáním prací tisíců zdravotníků.

Ministr Babiš usiluje o to, aby pojišťovny snížily své provozní náklady. Ministerstvo financí proto začalo pracovat na vyhlášce, kterou se určují pravidla fondového hospodaření zdravotních pojišťoven. „Pojišťovny patří do veřejného sektoru, hospodaří s veřejnými prostředky, není tedy možné je vynechat ve snaze docílit provozních úspor,“ uvedl Babiš. 

Pojišťovny přijdou díky snížení limitu asi o 800 milionů korun, z těchto peněz se pak bude financovat zdravotní péče pacientů. „Snížení limitu bude znamenat, že prostředky zůstanou na základním fondu, ze kterého pojišťovny hradí zdravotní péči,“ potvrdil Babišův úřad. 

Pojišťovny: Se snížením limitu se vypořádáme

„Částka 800 milionů korun například více než čtyřnásobně převyšuje hodnotu prostředků, které dávají zdravotní pojišťovny na hospicovou péči, nebo znamená léčbu 9 000 lidí s rakovinou fotonovou terapií. Mohla by tak pacientům výrazně pomoci,“ dodal ministr financí. 

Pojišťovny tvrdí, že redukci výdajů zvládnou. „Zdravotní pojišťovny mají určitý předpis (o provozních nákladech), který nemohou překročit, tento předpis ale každoročně nedosahují. Pokud jde o tu sumu, jsme tedy schopni se s tím vypořádat,“ prohlásil šéf Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček.

Upozornil ale na to, že pokud by se výdaje na provoz do budoucna dál snižovaly, nemusely by pak pojišťovnám zbýt peníze na povinnosti, které jim ukládá zákon – jako například revizní činnost nebo vymáhání pohledávek. Mohlo by pak být podle něj ohroženo i financování samotné zdravotní péče. 

Zákon povoluje zdravotním pojišťovnám na provoz 3,2 procenta příjmů, což je podle jejich vyjádření nejméně v EU. Z údajů ministerstva financí vyplývá, že všech sedm zdravotních pojišťoven dalo na provozní výdaje v minulých deseti letech vždy kolem 6 až 7 miliard korun ročně. Celé české zdravotnictví spotřebuje za rok asi 290 miliard korun

Němeček: Ušetřit by se mělo víc - minimálně miliarda

Babiš se teď chce se svým nápadem obrátit na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Podle něj není ale tento návrh nic nového: „Je to součástí opatření, která jsou v návrhu pro vládu na snížení nákladů na zdravotnictví. Ministerstvo financí se tak trošku vlamuje do otevřených dveří, ale já to vítám. Na druhou stranu úspora navrhovaná ministerstvem financí je podle nás nedostatečná. My se domníváme, že úspora by měla být vyšší - minimálně miliarda korun.“ Podle Němečka jde zbytečně moc peněz třeba na úředníky nebo na samotnou režii pojišťoven. Vláda se bude návrhem zabývat příští týden. 

Zdravotnictví je přitom pro vládní koalici v posledních dnech dost ožehavé téma. ČSSD, v jejímž čele stojí Sobotka, a Babišovo hnutí ANO se v minulých dnech přely o to, jakým způsobem kompenzovat nemocnicím zrušení stokorunového poplatku.

Koaliční kabinet se ve středu dohodl na navýšení plateb za státní pojištěnce a na tom, že příští rok ministerstvo zdravotnictví poskytne na spolufinancování tohoto opatření miliardu korun z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Navýšení plateb přinese letos 2,1 miliardy korun. Českým zdravotnictvím za rok proteče asi 290 miliard korun. 

Babiš přitom ale opakovaně řekl, že by stát neměl navyšovat peníze pro zdravotnictví, dokud nebude utrácení v resortu transparentnější. Zdravotnictví považuje za černou díru, poukazuje na předražené nákupy drahých přístrojů a špatnou lékovou politiku. Kritizuje i samotné pojišťovny, kterým podle jeho slov na účtech leží miliardy korun.