Evropská komise: Česko prodalo akcie OKD za tržní cenu

Praha/Brusel – Akcie těžební firmy OKD prodalo Česko podle Evropské komise za tržní cenu. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Ministr financí Andrej Babiš přitom obvinil premiéra Bohuslava Sobotku, že ještě jako šéf státní pokladny prodal podíl v OKD příliš levně. Komise ale ve svém stanovisku z roku 2011 tenhle názor odmítá. Privatizační kauza se však dostane na stůl eurokomisařů znovu, a to z podnětu poslance Evropského parlamentu Hynka Fajmona (ODS).

Česko se podle Bruselu při prodeji menšinového podílu firmě Karbon Invest chovalo jako normální obchodník. Dostalo za něj přes 4 miliardy. V závěrech, o kterých česká média informovala už v roce 2011, komise uvedla, že se o veřejnou podporu nejednalo a že prodejní cena podílu nebyla pod jeho tržní hodnotou.

Stanovisko Evropské komise k prodeji akcií OKD:

„Prodej tranše akcií OKD ve výši 45,88 % českým státem vyhověl testu soukromého prodávajícího v tržním hospodářství, a bez existence zvýhodnění nabyvatele proto neobsahuje státní podporu.“

„Jsem rád, že Evropská komise v tomto aktuálním stanovisku znovu potvrdila to, co už bylo známo v minulosti, tj. že vláda České republiky postupovala v souladu s příslušnými zákony a realizovala tento prodej za tržních podmínek,“ komentoval poslední závěr eurokomisařů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Vláda prodávala ten podíl za cenu vyšší, než stanovil příslušný znalecký posudek,“ dodal předseda vlády.

Zároveň odmítl, že by prodej části někdejších Ostravsko-karvinských dolů vytvářel napětí v koalici. „Tato deset let stará privatizace není předmětem koaličního sporu ani sporu mezi mnou a ministrem financí. Máme spoustu jiné práce,“ konstatoval premiér.

Český europoslanec stále pochybuje

Média ale minulý týden zpochybnila podklady, o které se komise opírala. Když totiž žádala o informace české ministerstvo financí, to poslalo do Bruselu dokumenty hájící prodejní cenu, které vypracovala sama firma Karbon Invest – tedy ta, která doly následně koupila.

Europoslanec Fajmon se tak stále domnívá, že stát mohl prodat těžební společnost OKD za nevýhodných podmínek. „V kupní ceně nebyly údajně zohledněny ceny dceřiných firem, jelikož nebyly vůbec oceněny soudním znalcem,“ upozornil Fajmon.

Požádal proto znovu Evropskou komisi, aby prověřila, zda výsledná cena nebyla nízká a odpovídala tržnímu ocenění. „Vím, že komise už jednou prodej OKD zkoumala. Ukázalo se ale, že při tom pracovala s podklady nikoli ministerstva financí, ale s argumenty, které dodali právníci kupce,“ poznamenal europoslanec. Považuje to za dostatečně silný důvod pro nové přezkoumání. Komisaři musí na jeho připomínky odpovědět do šesti týdnů.

Pochybnosti vyjádřil i předseda BYTYOKD.CZ Roman Macháček. „Komise nic nevyšetřovala, to je třeba si uvědomit. S našimi závažnými důkazy se v roce 2011 nijak nevypořádala a v podstatě je úplně ignorovala,“ řekl v rozhovoru pro ČT. Tvrdí, že cena menšinového podílu v OKD měla být minimálně o 3,4 miliardy korun vyšší.

Stát v roce 2004 prodal 45,88 procenta akcií firmy OKD za 4,1 miliardy korun. Původně přitom vláda schválila prodej za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Tržní cena se údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.

„Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora. (…) Za majoritní podíl v OKD, který včetně podnikových bytů nechaly před rokem 1998 divoce zprivatizovat pravicové vlády, stát nedostal ani korunu. O tomto faktu se zcela účelově nemluví.“

Protikorupční policie ale v březnu 2014 přišla s tím, že má důkazy o tom, že znalec při ocenění majetku OKD pro prodej minoritního státního podílu opomenul dvacet dceřiných společností, které vlastnily například stovky dělnických bytů.

Příkladem je prodej společnosti Služby dolů, která pod státní podnik OKD spadala a vlastnila asi 1 200 bytů na Kladensku. Při privatizaci OKD společnost Služby dolů nikdo neocenil - firma Karbon Invest ji tehdy dostala zadarmo a s ní i kladenské byty. Premiér Sobotka už v roce 2009 v rozhovoru pro pořad Reportéři ČT řekl, že o prodeji kladenských bytů spolu se státním podílem OKD firmě Karbon Invest nevěděl - více čtěte zde.