Německá vláda obhájila v Bruselu výjimku z placení zelené elektřiny

Berlín – Německý průmysl bude moci dál využívat výjimku z placení příspěvku na obnovitelné zdroje. Dohodla se na tom vláda kancléřky Angely Merkelové s Evropskou komisí. Místo současných 179 odvětví se však budou výhodnější podmínky nově vztahovat pouze na 65 odvětví. Ministr hospodářství Sigmar Gabriel vyjádřil přesvědčení, že dohoda zachová statisíce pracovních míst.

Jednání s Evropskou komisí uzavřela německá vláda v pondělí večer. Zákon, který pro dohodu vytvoří právní podmínky, by měl kabinet přijmout v květnu. Ministr Gabriel očekává, že podle nových pravidel bude výjimku nárokovat zhruba 1 600 německých firem (dosud jich bylo kolem 2 000).

Podniky s energeticky náročnou výrobou budou díky výjimce platit jen 15 až 20 procent z výše „zelené přirážky“, kterou odvádějí spotřebitelé v ceně elektřiny. „Mimořádně energeticky intenzivním podnikům zákon zajistí, že zatížení nepřekročí 0,5 procenta jejich obratu,“ slíbil Gabriel.

Sigmar Gabriel a Angela Merkelová s koaliční smlouvou
Zdroj: ČTK/AP/Hannibal Hanschke/DPA

Německo výjimku pro energeticky náročné podniky vysvětluje tím, že vysoké náklady na obnovitelné zdroje by jinak připravily tamní průmysl o konkurenceschopnost na globálním trhu. „Díky úmluvě bude moct Německo zachovat statisíce pracovních míst v energeticky náročném průmyslu,“ nechal se slyšet Gabriel. S příliš velkými příspěvky, které musí na obnovitelné zdroje odvádět, se potýkají rovněž české podniky (čtěte víc).

Některé evropské země považovaly postup Berlína za nedovolenou státní podporu domácímu průmyslu. Evropská komise proto od loňského prosince německý systém výjimek prověřovala.

Petr Robejšek, ekonom:

„Všechno, co slouží průmyslu, sleduje každá německá vláda s velkou pečlivostí a snaží se k tomu – pokud možno pozitivně pro průmysl – přihlédnout.“

V současnosti platí zvýhodněné podniky „zelenou přirážku“ ve výši 0,05 centu (1,4 haléře) za kilowatthodinu. Domácnosti a malé firmy platí 6,24 centu (1,71 koruny) za kilowatthodinu. Průměrná německá čtyřčlenná domácnost tak ročně zaplatí na podpoře obnovitelných zdrojů zhruba 220 eur (6 000 korun).

Příspěvek na obnovitelné zdroje obsažený v ceně elektřiny slouží k pokrytí rozdílu mezi tržní cenou a garantovanou cenou, kterou se stát zavázal provozovatelům obnovitelných zdrojů vyplácet. Podpora má přispět k většímu rozvoji obnovitelných zdrojů, které by podle plánů německé vlády měly nahradit jaderné elektrárny a část uhelných.

Strop pro nové obnovitelné zdroje

Berlín zároveň stanovil strop pro stavbu nových obnovitelných zdrojů energie. Úpravou legislativy chce kabinet zpomalit růst cen elektřiny. Ta se v posledních letech zdražovala zejména kvůli zvyšujícím se nákladům na podporu obnovitelných zdrojů.

„Je to vlastně ukázka toho, že to největší zelené nadšení už Německo opouští a uvědomuje si, že růst obnovitelných zdrojů musí mít určité mantinely,“ říká David Tramba, odborník na energetiku časopisu Ekonom.

Limitována bude taky výstavba nových větrných zdrojů. Jak zdůraznil ministr Gabriel, Německo by nemělo ohrožovat sousedy Německa neplánovanými přetoky elektřiny ve chvílích, kdy je kvůli příznivému počasí výroba elektřiny na maximu. Ochranu před tímto problémem, který se týká i Česka (čtěte víc), by mělo zajistit vybudování podmořského vedení z Německa do Švédska a Norska. Tam bude možné nadbytečnou elektřinu uložit pomocí přečerpávacích elektráren.

Novela stanovuje také rozmezí, do kterého by se měl vejít podíl zelené elektřiny na celkové výrobě elektřiny v Německu. Zatímco v současnosti činí zhruba 25 procent, v roce 2025 by se měl pohybovat mezi 40 a 45 procenty a v roce 2035 mezi 55 a 60 procenty.

Vydáno pod