MMF české ekonomice věří, počítá s rychlejším růstem

Washington - Česká ekonomika letos poroste 1,9procentním tempem, a to po loňském propadu 0,9 procenta. Myslí si to Mezinárodní měnový fond (MMF), který dnes vydal svůj nový globální výhled. Zlepšil tak svou předchozí prognózu, která pro letošek počítala s růstem 1,5 procenta.

Pro příští rok pak MMF tuzemské ekonomice předpovídá mírné zrychlení růstu na rovná dvě procenta. Co se týče inflace, spotřebitelské ceny v Česku by měly podle MMF letos stoupnout o jedno procento. Napřesrok by se mělo tempo jejich růstu téměř zdvojnásobit na 1,9 procenta.

Pavel Sobíšek, analytik UniCredit bank 

„Zvednutí odhadu růstu české ekonomiky není překvapením, MMF byl ve svém dřívějším výhledu níž než tuzemské banky. Novým výhledem srovnal MMF krok s konsensem na trhu.“

S oživením hospodářství počítá MMF také na Slovensku, kde by mělo HDP v letošním roce výrazně zrychlit na 2,3 procenta z loňských 0,9 procenta. Napřesrok by slovenská ekonomika měla stoupnout o rovná tři procenta.

Růst světové ekonomiky letos zrychlí na 3,6 procenta

A dobré zprávy má fond i pro světovou ekonomiku, která má letos zrychlit na 3,6 procenta z loňských tří procent. Nový globální hospodářský výhled je nicméně o něco pesimističtější než lednová prognóza MMF, podle které měl letošní růst dosáhnout 3,7 procenta.

Ruská továrna Evrazu
Zdroj: ČT24/Evraz

Světový růst nabírá na síle z velké části díky vyspělým ekonomikám, jejichž tempo by mělo letos zrychlit na 2,2 procenta z loňských 1,3 procenta. Hlavním motorem hospodářského růstu v rámci vyspělých ekonomik jsou nyní podle fondu Spojené státy, zatímco eurozóna se konečně začíná zotavovat z útlumu.

Právě ekonomika eurozóny má letos stoupnout o 1,2 procenta po loňském propadu o půl procenta. Domácí poptávka v eurozóně se podle fondu konečně stabilizovala a k hospodářskému oživení přispívá rovněž export. MMF nicméně upozornil na rizika, ke kterým patří například nízká inflace a nedokončené hospodářské reformy.