Ukrajina chce jednat o dodávkách plynu z Evropy

Moskva – Ruský premiér Dmitrij Medvěděv dnes varoval Kyjev před dalším sbližováním s Evropou. Pokud to Ukrajina učiní, má počítat s odvetnou reakcí Moskvy. Ta už v minulých dnech Kyjevu prudce zvýšila ceny plynu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ovšem nehodlá na skokové zdražení přistoupit a příští týden vyšle do Bruselu delegaci, která má začít vyjednávat o dodávkách plynu z Evropy.

Moskva nejprve zrušila slevu na plyn přiznanou Kyjevu za pronájem sevastopolské námořní základny na Krymu, později pak odvolala bezcelní režim pro plynové dodávky. Cena za plyn se tak zvýšila o zhruba 200 dolarů na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Ukrajinská vláda ovšem odmítá na skokové zdražení plynu přistoupit. Nová ruská cena je podle Jaceňuka nepřijatelná a je projevem politického nátlaku. Ukrajina je ochotna platit za plyn podle podmínek, které existovaly počátkem letošního roku, tedy 268 dolarů za tisíc krychlových metrů. „Je to vyvážená tržní cena,“ řekl ukrajinský premiér. Jaceňuk proto hodlá vyslat do Bruselu delegaci k dojednání dodávek plynu z Evropy.

Zdražení ruského plynu vyvolalo na Ukrajině tlak na zajištění alternativních zdrojů takzvaným zpětným dovozem z Evropy. Ukrajina chce využít stávající plynovody, jimiž ruský plyn směřuje k evropským odběratelům, pro dodávky plynu, který by směřoval naopak z Evropy zpět na Ukrajinu. Dojednat podmínky kontraktu má v úterý v Bruselu ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan a šéf státní plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Klíčového partnera by mělo pro Ukrajinu představovat Slovensko.

Jaceňuk řekl, že Ukrajina je připravena splatit všechny částky, které Rusku dluží za dodaný plyn. Podle ruských médií jde zhruba o 2,2 miliardy dolarů. „Čekáme zároveň oficiální odpověď ruské společnosti Gazprom na naše cenové návrhy,“ řekl premiér. „Politický nátlak je nepřijatelný, stejně jako cena kolem 500 dolarů,“ dodal.

Arsenij Jaceňuk na brífinku v Bruselu
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

„Nekupuj, financuješ okupanta“

V Kyjevě proběhla protestní akce proti ruským potravinám. Kromě plakátů došlo i na přímou akci – zákazníci v obchodech a před kiosky nabízejícími ruské zboží padli k zemi jako mrtvoly. „Tím činem demonstrujeme, že Rusko zabíjí,“ vysvětlila počin ukrajinská aktivistka Katerina Čepurová.

Další sbližování s Evropou přinese další postihy, varuje Medvěděv

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv přitom dnes varoval Kyjev před novými postihy, které by na něj mohly dopadnout v případě dalšího sbližování s Evropou. Například pokud by se Ukrajina rozhodla ukončit své členství ve Společenství nezávislých států a podepsala asociační dohodu s EU. V tomto případě prý Moskva přezkoumá veškeré smlouvy o agrární spolupráci a zajistí ochranu ruského zemědělského trhu. „Je to tvrdý krok, ale budeme nuceni k němu přistoupit,“ řekl premiér. „Na srdci máme zájmy našich vlastních zemědělských výrobců, a nikoli někoho cizího. To musejí všichni pochopit.“

Moskva vyhrožovala Ukrajině zablokováním obchodní a hospodářské spolupráce už loni na podzim, kdy se Kyjev chystal k podpisu smlouvy o přidružení k EU. Tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ale podpis pod asociační smlouvou koncem listopadu na poslední chvíli odvolal. Rusko poskytlo za odměnu Kyjevu půjčku 15 miliard dolarů a snížilo pro ukrajinské odběratele o třetinu vývozní cenu zemního plynu.

Politickou část asociační smlouvy podepsala Ukrajina před dvěma týdny. Celý komplex dohod by měl být podle představ unijních diplomatů podepsán někdy po 25. květnu, kdy se mají na Ukrajině konat prezidentské volby. Poté budou muset smlouvy projít také ratifikačním procesem v unijních státech.

Mezi Ukrajinou a Ruskem hrozí obchodní válka (zdroj: ČT24)

Merkelová: Unie nebude s dalšími sankcemi váhat

Evropská unie podle Angely Merkelové nezaváhá, pokud bude nutné kvůli vývoji na Ukrajině prohloubit sankce vůči Rusku. Merkelová připustila, že každý členský stát Evropské unie má své vlastní vztahy s Ruskem a že v rámci unie existují různé pohledy na to, jak s Moskvou jednat. Mnohé země jsou navíc závislé na ruských dodávkách ropy a plynu. Nicméně pokud Rusko podnikne další kroky namířené proti územní celistvosti Ukrajiny, Evropská unie bude postupovat jednotně a zavede ekonomické sankce, je přesvědčena kancléřka.