Amazon hledá náhradu za Brno, šanci má Holešov a Bratislava

Praha – Vláda je připravena nabídnout Amazonu nové místo pro logistické centrum. Na přilákání miliardového investora jí nicméně zbývá pouze několik týdnů. Podle informací České televize má americká firma v Česku vytipováno celkem osm míst – podmínkou je blízkost dálnice a letiště. Jedničkou na tomto seznamu je údajně Holešov na Kroměřížsku. Zhruba stejné šance ale má slovenská Bratislava.

V distribuční hale společnosti Amazon v Grabenu nedaleko Mnichova pracuje asi 2 500 lidí. Tamní radnice americkou firmu – na rozdíl od Brna – přivítala. „Všichni jsme hlasovali pro. Jsme rádi, že tak velká firma jako Amazon chtěla právě do Grabenu,“ pochvaluje si starosta obce Andreas Scharf (CSU).

„Každý tam má šanci – se vzděláním nebo bez, různé barvy pleti. Nedělají tam rozdíly,“ dodává Scharf. Problémy s dopravou nemají. „Auta používají dálnici a můžou se do centra dostat přímým exitem bez toho, aby musely projet vesnicí,“ vysvětlil starosta.

Centrum jižní Moravy podobnou příležitost nedokázalo využít. „Amazon určitě Brno neošidil, ta nabídka byla, dovolím si říct, královská. Nabízel velké částky na různé projekty jako vykoupení pozemků pro sjezd na dálnici a podobně,“ poznamenal pověřený generální ředitel agentury CzechInvest Ondřej Votruba. Nyní se stále častěji spekuluje o tom, že prodejce zakotví v hlavním městě Slovenska. „Bratislava hrozí jako jedna z variant,“ potvrdil Votruba.

Možné lokality pro distribuční centrum Amazonu
Zdroj: ČT24

Jak uvedl šéf Amazonu pro Evropu Tim Collins, firma ještě rozhodnutá není – vhodnou lokalitu hledá v rámci celé střední Evropy, může to tedy být jak na Slovensku, tak v České republice. „Máme spoustu variant,“ sdělil České televizi.

Trojnásobné odmítnutí projektu ze strany brněnských zastupitelů (navíc v situaci, kdy tuzemská vláda investici důrazně podporovala) americkou firmu překvapilo. Collins jako ředitel její evropské divize prý za patnáct let kariéry něco podobného nezažil. „Upřímně řečeno, nevím. Nevím, jaké důvody stojí za rozhodnutím zastupitelstva. Jediné, co můžu říct, je – dobře, my jsme vás vyslechli, respektujeme vaše rozhodnutí a jdeme dál,“ konstatoval manažer.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a šéf resortu průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nyní svorně tvrdí, že budou s Amazonem dál jednat a snažit se internetového giganta přesvědčit, aby změnil názor. Prostřednictvím CzechInvestu mu nabídnou jinou tuzemskou lokalitu. V obří hale za 2,7 miliardy korun by mělo najít práci nejméně 1 500 lidí.

Politolog: Z odchodu Amazonu by mohlo profitovat ANO

Krach miliardové investice nebude mít podle brněnské koalice sociálních a občanských demokratů vliv na výsledek podzimních komunálních voleb. „Lidé podle mě nepovažují komunální politiku za důležitou, a pokud už se obtěžují přijít ke komunálním volbám, rozhodují se podle celostátních témat,“ míní náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD), který měl jednání s Amazonem a developerskou firmou CTP Invest na starosti.

Politolog Stanislav Balík z Masarykovy univerzity s ním souhlasí. Tvrdí ale, že ze zmařené šance by mohla profitovat strana, která zatím ve vedení města své zástupce nemá, a tudíž nemá „máslo na hlavě“. Touto stranou je hnutí ANO. „Docela si umím představit, že by to mohlo prospět brněnskému ANO ve volbách. V nynější brněnské politice totiž přítomné není,“ vysvětlil politolog.

Že hnutí v podzimních volbách nastolí odmítnutí Amazonu jako téma, naznačují i slova bývalého rektora brněnského VUT a zástupce ANO Karla Raise. „Město bylo hrubě nepřipraveno a myslím si, že se voliči budou ptát, co zastupitelé celé čtyři roky dělali. Odpověď bude, že je připravili o tisíce pracovních míst,“ argumentuje Rais.

Odchod z Brna oznámilo vedení Amazonu na včerejším jednání v německém Grabenu (čtěte víc). Zatímco sociální demokraté ze zmařené investice obviňují výhradně opoziční ODS, občanští demokraté tvrdí, že projekt pro příchod amerického investora byl připraven „diletantsky“. „Město urputně prosazovalo variantu Černovické terasy a směřovalo spíše k uspokojení developera na úkor obyvatel,“ prohlásil včera Libor Šťástka (ODS). Ten už dříve podpořil výstavbu haly u brněnského letiště na pozemcích, které nabídl Jihomoravský kraj.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) však jakékoliv chyby odmítá. „O tom, že jsem udělal maximum, jsem bytostně přesvědčen. Já si nepamatuju představitele města, který tak dlouho bojoval za jednu věc,“ hájí se Onderka.

Statistiky společnosti Amazon.com
Zdroj: ČT24/ČT24 / Amazon.com

Podle analytika Patria Finance Davida Marka nerozhodnost brněnských zastupitelů poznamená obraz města i celé země v očích zahraničních investorů. „V žebříčcích konkurenceschopnosti ČR v posledních letech klesá a jednou z hlavních příčin je byrokracie. Potíže Amazonu bohužel potvrzují, že se tento trend nezměnil,“ upozornil ekonom.

Distribuční centrum v Brně není jediným projektem Amazonu u nás. Druhou takovou halu chce největší internetový obchod na světě postavit v Dobrovízi u Prahy, kde se mu zatím daří. Nový areál vyroste hned vedle jeho centra pro vrácené zboží poblíž letiště Václava Havla. Amazon už dokonce hledá pro dobrovízský sklad zaměstnance, fungovat začne ve druhé polovině příštího roku.