Arbitráž kvůli mýtným „krabičkám“ zažehnána, stát se s Kapschem domluvil

Praha - Stát se dohodl se společností Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém, na platbách za část mýtných palubních jednotek. Oznámil to dnes ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). ŘSD firmě dlouhodobě neplatilo za část palubních jednotek kvůli sporům o výši poplatků. V polovině února se proto Kapsch obrátil na rozhodčí soud a vymáhal 156 milionů korun.

Smlouvu o narovnání uzavřelo ŘSD s Kapschem 31. března. „My jsme se snažili zabránit soudnímu sporu. Úspora byla v pravděpodobně prohraném sporu a nákladech na soud zhruba tři miliony korun,“ uvedl Prachař.

To ale podle něj není jediný důvod, proč je dohoda s Kapsche pro stát výhodná. Cenu za jednu palubní jednotku a rok provozu se totiž podařilo stlačit na 237 korun z původních 1 400 Kč. „Tato částka byla stanovena na základě posudku, který jsme si nechali zpracovat ve Spolkové republice Německo a státu jsme ušetřili řádově sto milionů korun,“ upozornil ministr. Stejnou částku se už v polovině loňského roku podařilo s Kapchem dojednat i bývalému vedení ŘSD. Jenže kvůli personálním změnám na ředitelství zůstala dohoda bez podpisu.

Palubní jednotky umožňují komunikaci vozidla s mýtnými branami a jejich prostřednictvím se mýtné na dálnicích platí. Celkem jich je v systému zaregistrováno 695 tisíc, stát ale rakouské společnosti platil jen za prvních 530 tisíc z nich. Úředníci totiž před spuštěním mýtného systému podcenili zájem ze strany dopravců.

Sedminásobné snížení ceny Kapsch zdůvodnil tím, že u dodatečného balíku palubních jednotek jde především o málo užívané palubní jednotky v držení zahraničních dopravců. Ti přes Česko projíždějí jen výjimečně, a náklady na jejich provoz v systému jsou tak nižší než u původních jednotek. Aktuální dohoda už počítá s i s dalšími jednotkami, které v systému přibudou do roku 2017. Hodnotu celkových nákladů na provoz nadpočetných jednotek odhadlo ministerstvo dopravy na 183 milionů korun.