Důchodkyně z Hlučína rozprášily předváděcí akci

Hlučín - Pochybné předváděcí akce prodejců všeho možného, jejichž cílem je připravit starší lidi o úspory, potírají inspektoři České obchodní inspekce, ale stále častěji i sami spotřebitelé nebo spíše potenciální oběti. Dvě kamarádky z Hlučína, které si takzvaní šmejdi pozvali na předváděcí akci kořenících směsí, předem odhalily podezřelý podnik. Pozvaly zástupce České obchodní inspekce a samy se dostavily vybavené skrytou kamerou.

Libuše Kovalová a Jarmila Bernhardtová se nenechaly oklamat, i když si je organizátoři zjevně vytipovali kvůli vyššímu věku jako snadné oběti. Předem zjistily, že firma, která je jmenovitě pozvala, je nedohledatelná. „Chtěly jsme je usvědčit a také vyprovokovat ostatní, aby nic nekupovali a raději odešli,“ říkají ženy.

Už u vchodu natočily selekci podle věku, což je protizákonné. Prodejci pustili do sálu jen ty nejstarší ženy. Nakonec stejně nic neprodali. Po příchodu inspektorů České obchodní inspekce velice chvatně balili hrnce a deky do dodávky a ujeli pryč. „Organizátoři akci zrušili, tvrdili, že z rodinných důvodů. Všem jen rozdali dárek, který měl mít podle informací v pozvánce hodnotu tisíc korun. Byly to jen tři vařečky,“ uvedla inspektorka České obchodní inspekce.

Skutečnost se zjevně lišila od slibů na pozvánce i v dalších věcech. I když mělo jít o předváděcí akci kořenících směsí, organizátoři přivezli obligátní hrnce a deky. Slibovaný guláš účastníkům také nenabídli. Podstatné však je, že se podle inspekce dopustili trojnásobného porušení zákona o ochraně spotřebitele, za což jim hrozí pokuta až pět milionů korun. Prokazatelné chyby udělali v tom, že akci předem neohlásili, na pozvánce neuvedli povinné informace a dopustili se diskriminace podle věku. „Pokutu rozhodně dostanou a nebude symbolická,“ prohlásil zástupce ředitele České obchodní inspekce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj Boris Stabryn.

Podobných upozornění a podnětů dostávají inspektoři stále více. Jen loni vyrazili zkontrolovat 365 akcí podobného druhu. Udělili pokuty za více než dvacet milionů i několik zákazů činnosti.

Přesto předváděcích akcí neubývá. Denně se jich v Česku koná asi padesát. Připravujeme videoukázku ze záběrů pořízených skrytou kamerou.

Vydáno pod