Rozpočet je na vládě, chybí mu 38 miliard

Praha - Ministerstvo financí dnes zaslalo vládě návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, která počítá se schodkem 38,1 miliardy korun. Celkové příjmy státního rozpočtu by měly příští rok činit 1113,3 miliardy korun a výdaje 1151,4 miliardy korun, a to včetně peněz na spolufinancování projektů z fondů EU. Vláda by se měla rozpočtem poprvé zabývat v druhém zářijovém týdnu.

Na konci června již vláda schválila základní parametry rozpočtu, včetně schodku, příjmů a výdajů. V průběhu léta se uskutečnilo několik schůzek ministra financí s jednotlivými ministry ohledně peněz určených pro jednotlivé resorty.

Navržený rozpočet má podle MF zajistit dosažení deficitu veřejných financí na úrovni 1,6 procenta HDP. Pro přijetí eura je podle požadavků EU nutno dodržet tříprocentní hranici. Cílem vlády je nadále deficit snižovat až na 1,2 procenta HDP v roce 2012.

Více než třetinu výdajů státního rozpočtu spotřebuje ministerstvo práce a sociálních věcí, a to téměř 463 miliard korun. Největší nárůst výdajů (o 130 procent) by mělo mít kvůli spolufinancování projektů z EU ministerstvo životního prostředí.

Rozpočet by měla vláda schválit do konce září a následně předložit Poslanecké sněmovně. Ta by měla rozpočet schválit do konce roku.

Vydáno pod