Světová banka: Ruské ekonomice dochází dech

Moskva - Propad ruské ekonomiky o 1,8 procenta není podle Světové banky (WB) pro letošek nic nemožného. Ve své prognóze navíc předpokládá, že se Západ zdrží hospodářských sankcí. Na skladě by byla i pozitivnější varianta – krátkodobé důsledky krize a růst ekonomiky o 1,1 procenta. Pokud bude eskalovat ukrajinská krize, prohloubí se i rozkolísanost kurzu ruského rublu, což bude nutit ruskou centrální banku k dalším opatřením na jeho podporu.

HDP Ruska: Existuje špatná a ještě horší prognóza

Negativní situace na Krymu se jasně podepsala na ruské ekonomice. Ta navíc nevykazovala závratné výsledky ani předtím, co vypukly nepokoje v Kyjevě. Od roku 2001 do začátku loňského roku, tedy celých 13 let, rostla ruská ekonomika víc než čtyřprocentním tempem. Během loňska ale přišel zlom a rozjeté Rusko zalapalo po dechu. Z víc než tří procent rázem zpomalilo svůj růst na 1,3 procenta. 

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann

„Ruské hospodářství bylo už před začátkem krize na Krymu ve fázi konjunkturního oslabení. S eskalací konfliktu došlo k masivnímu odlivu kapitálu, k výraznému oslabení rublu, k růstu nákladů na financování státu a k oslabení důvěry v ekonomiku.“

Světová banka představila plán ruské ekonomiky ve dvou scénářích: Pozitivní počítá pro letošek s růstem o 1,1 procenta, negativní pak s delší krizí a poklesem HDP o 1,8 procenta. I optimističtější varianta ale představuje výrazné zhoršení ve srovnání s prosincovou prognózou banky, podle které měla ruská ekonomika letos dosáhnout růstu 2,2 procenta.

Finanční sankce zatím stály Rusko téměř 400 miliard dolarů (zhruba pětina HDP země). (Čtěte víc.)

Prognóza Světové banky
Zdroj: ČT24/worldbank.org

„Kromě exportu ropy a plynu nemá ruská ekonomika moc co nabídnout. Investice v ostatních sektorech nevyznívaly v posledních letech moc dobře. I bez sankcí čelilo Rusko poměrně významnému poklesu zisku,“ doplnil pro ČT24 hlavní ekonom ERA Jan Bureš.

Rusové bedlivě sledují své hospodářství – budou muset vytvořit nové prognózy

Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje pro letošek počítá s růstem o 2,5 procenta. Vysocí představitelé ministerstva již však pozitivní vyjádření krotí. V prvním čtvrtletí se počítá se stagnací ekonomiky. 

„Růst politického napětí by mohl prohloubit nejistotu kolem hospodářských sankcí a způsobit další pokles důvěry a investiční aktivity,“ uvedla Světová banka.

Finanční trhy zatím situaci na Ukrajině odolávají

Krymská krize prozatím nerozkolísala finanční trhy a reálnou ekonomiku eurozóny. Pokud by ovšem krize pokračovala, zpomalilo by se hospodářské oživení. „Podíl vývozu z eurozóny do Ruska na celkovém vývozu mimo eurozónu je v současnosti kolem 4,5 procenta,“ připomněl Weidmann s tím, že by krize neměla eurozóně přinést výrazné problémy.

Bureš: Ruská ekonomika nemá moc co nabídnout (zdroj: ČT24)