Hra o čísla - ministři chtějí navíc miliardy

Praha – Na ministerstvu financí se začínají psát první řádky státního rozpočtu na příští rok. Hra čísel se tak rozjíždí a podle šéfa státní kasy Andreje Babiše má pevný mantinel - deficit maximálně 100 miliard korun. Ministr financí kolegům z vlády vzkázal, že jim návrh rozpočtu představí a pak společně projednají úpravy.

Události: Ministři začínají pracovat na rozpočtu pro rok 2015 (zdroj: ČT24)

Už teď na ministerstvo financí přichází od členů vlády plány, jak rozpočty jednotlivých resortů změnit. Někteří požadují dokonce desítky miliard. Ministrům přitom nahrává to, že za první dva měsíce skončilo hospodaření přebytkem 50 miliard. Vloni bylo přitom ve ztrátě - 36 miliard. A kolik požadují jednotlivé resorty navíc? 

10 miliard korun - ministerstvo práce a sociálních věcí

Původně chtěla šéfka resortu zvýšit důchody o 150 korun měsíčně. Nově to má být dvakrát tolik. „Jednání o konečné podobě předpokládáme v tomto týdnu,“ říká ministryně Michaela Marksová-Tominová. 

Za ministrem si cestu našli právě dnes i zástupci důchodců. I oni chtěli slyšet, o kolik si nakonec polepší. „Zazněl návrh, že to bude něco mezi 230 a 300 korunami s tím, že to bude projednávat vláda,“ naznačil po jednání místopředseda Rady seniorů Milan Taraba. (Více čtěte ZDE.) 

20 miliard korun - ministerstvo dopravy

Resort nyní plánuje plánuje výstavbu silnic a železnic na další rok, žádat by proto mohl až 20 miliard. 

5 miliard korun - ministerstvo školství

Část peněz navíc má jít na platy učitelů i nepedagogických zaměstnanců, tedy uklízeček, školníků nebo kuchařek. V pěti miliardách navíc se ale ukrývají i další plány, třeba na výstavbu školek. „Pokud chceme být konkurenceschopnou zemí, musíme podporovat školství,“ argumentuje totiž ministr Marcel Chládek. (Více čtete ZDE.)

2 miliardy korun - ministerstvo vnitra

Policistům pravicová vláda škrtla desetinu z platů. K letošním dvěma procentům by jim ale podle ministra vnitra mělo v roce 2015 přibýt dalších 8 procent. V koaliční smlouvě je přitom napsáno, že si peníze na toto dorovnání platů resort sám ušetří. „Jsme na to připraveni, ale bude to znamenat omezení investic, proto chceme jednat s vládou, jestli je možné ty prostředky navýšit,“ plánuje ministr Chovanec. (Více čtěte ZDE.)