Hašek: Krajské pozemky nevyžadují výstavbu dálničního nájezdu

Brno - Jihomoravští radní schválili nabídku krajských pozemků pro stavbu haly společnosti Amazon. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) o tom jednal s americkou firmou a vládní agenturou CzechInvest. Americkému internetovému gigantu nabídl pozemky v blízkosti tuřanského letiště. Podle něj kraj nesoutěží s městem Brnem, jen předložil alternativu, kvůli které by se nemusel budovat nový dálniční nájezd.

„Zodpověděli jsme všechny dotazy společnosti Amazon a jsme připraveni doplnit i další podklady a informace. Teď je řada na Amazonu, nemáme zatím žádnou předběžnou odpověď,“ prohlásil bezprostředně po jednání hejtman Hašek. „Ochota Amazonu si vyslechnout nabídku kraje mi dává naději, že o tu investici nemusíme nutně přijít,“ dodal hejtman.

Podle něj nejde o soutěž mezi Brnem a Jihomoravským krajem. Hejtmanství se přesto snaží investora v kraji udržet. „1 500 pracovních míst, která nyní visí ve vzduchu, jsou pro nás klíčová, abychom hledali všechny možnosti,“ potvrdil náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který se dnešní schůzky rovněž zůčastnil.

„Toto jednání je specifické tím, jak trvá dlouho a kolik v něm proběhlo zvratů. Vzhledem k tomu, co před pár dny proběhlo, a mnozí to už vzdávali, tak jsme rádi, že se rychle podařilo udělat nabídku a s investorem se setkat,“ okomentoval situaci generální ředitel společnosti CzechInvest Ondřej Votruba.

Mimořádný brífink k jednání s Amazonem (zdroj: ČT24)

Nové pozemky dálniční nájezd nepotřebují

Nabídnuté krajské pozemky splňují předběžné požadavky distributora na dobrou dopravní dostupnost - jsou v blízkosti dálnice i letiště. Amazon má ale nabídek hned několik, odpověď na tu krajskou by mohla přijít nejdříve příští týden. „Pokud by společnost Amazon uznala naši nabídku za zajímavou, příští týden by došlo k setkání s vrcholovými představiteli Amazonu a zástupci Jihomoravského kraje,“ okomentoval situaci Hašek.

Hejtman uvedl, že Jihomoravský kraj nabídl investorovi pozemky severně od brněnského letiště. „V této variantě není potřeba budovat nový dálniční sjezd,“ podotkl Hašek. Zároveň popřel, že by nabídnuté pozemky měly v územním plánu status ploch smíšené výroby, na nichž není možné stavět distribuční halu. „Na tomto pozemku je vydáno územní povolení na logistické centrum,“ zaručil se hejtman. V současné době je tu louka a inženýrské sítě jsou dovedeny pouze na hranici pozemku.

Nabídnutý pozemek má výměru 203 630 m2. Hala Amazonu potřebuje mininálně 96 000 m2 a  k tomu parkoviště o podobné rozloze. Krajský pozemek není chráněn zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu, odpadlo by tak jeho vyjímání z této kategorie, za kterou se platí vysoké částky, protože pozemky v těchto místech dosahují té nejvyšší bonitní kvality. V platném územním plánu je plocha určena pro průmysl.

Zdroj: Čisté Tuřany

Kraj nabídl Amazonu pozemek u letiště
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jihomoravský kraj nemá platné Zásady územního rozvoje, které před několika lety zrušil soud a nové se teprve chystají.

Jihomoravský hejtman se do projektu vložil v úterý večer poté, co brněnské zastupitelstvo neschválilo smlouvy mezi městem a developerem CTP Invest, který měl sklad postavit (čtěte víc). Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) rovněž slíbil miliardovou investici zachovat.

Společnost CTP dnes nechtěla své další plány prozradit. Už včera ale stáhla žádost o posouzení vlivů haly Amazonu na životní prostředí. Zřejmě se tedy plánů na její výstavbu v rámci Černovické terasy vzdala.

Průmyslové zóny v kraji

Na jihu Moravy je devět průmyslových zón - největší z nich je brněnská Černovická terasa, která zabírá plochu 200 hektarů. Právě tady Amazon plánoval své logistické centrum. Mezi další průmyslové lokality patří Blučina, Břeclav - Poštorná, Bučovice - Marefy, Hodonín - Nesyt, Tuřany - letiště nebo CTPark Brno - Šlapanice.

Díky vybudování distribučního centra internetového obchodu Amazon v Česku by mohli Češi ušetřit na dopravném, zboží by se k nim také mělo dostat rychleji. Dál ale budou muset nakupovat na zahraničním webu, Amazon totiž zatím české stránky nechystá.

V Polsku by měla vzniknout hned tři distribuční centra – jedno z nich, v Sadech u Poznaně, už se začalo stavět letos v únoru. Pracovat by tady měly dva tisíce lidí, v sezoně navíc další tisícovka. Další dvě centra Amazonu v Polsku mají stát poblíž Vratislavi. I s českými sklady by měl mít tento internetový obchod v Evropě celkem 25 distribučních center v sedmi evropských zemích.

Poloha České republiky ve střední Evropě je z hlediska logistiky pro takovou firmu mimořádně strategická. Vedou tudy hlavní obchodní trasy z Německa a Rakouska dál na východ. A v neposlední řadě by zde Amazon našel levnější a možná i ochotnější pracovní sílu než třeba v sousedním Německu. Tam se totiž firma potýká s problémy, zaměstnanci si stěžují na pracovní podmínky, kvůli kterým dokonce už několikrát stávkovali.