Pošvářová jako poradkyně ministra končí, prý ji nařkl z krádeže

Praha – Bývalá šéfka kontroly kvality staveb na Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová vydržela ve funkci externí poradkyně ministra dopravy pouhý měsíc. Jak dnes oznámila, spolupráci se šéfem resortu Antonínem Prachařem (ANO) se rozhodla s okamžitou platností ukončit. Tvrdí, že ministr ji před svou kolegyní z vlády Helenou Válkovou (ANO) nařkl z krádeže. Prachař považuje odchod Pošvářové za její osobní rozhodnutí a odmítl se k němu blíže vyjádřit. Popřel však, že by expertku na dopravní stavby pomlouval.

Když přesně před měsícem přijímala nabídku externí poradkyně ministra dopravy, prý věřila tomu, že tuto funkci nedostala proto, aby byla upozaděna. „Věřila jsem tomu, že pan ministr chce, abych mu konzultacemi pomáhala s nápravou činností v dopravě,“ nechala se slyšet dnes již bývalá poradkyně ministra dopravy.

„Chceme dát veřejnosti jasný signál, že budeme nadále spolupracovat a dělat všechno pro to, abychom současný stav v ŘSD zlepšili,“ uvedl v polovině února k novému angažmá Pošvářové ministr Prachař. Vytvoření zvláštního poradenského postu bylo podle něj nejlepším způsobem, jak využít odbornosti bývalé ředitelky (čtěte víc).

Během působení na ŘSD stála Pošvářová v čele Majetkové komise D47, která připravovala podklady pro soudní spor se stavební společností Eurovia týkající se zvlněné ostravské dálnice. V této agendě měla podle Prachaře pokračovat. „Ministerstvo dopravy přikládá velký význam soudním sporům vedeným vůči konsorciu dodavatelů Eurovia. Paní Pošvářová bude v tomto procesu pokračovat dál, tyto činnosti bude vykonávat přímo pod ministerstvem dopravy, abychom zkrátili celý proces a měli podklady pohromadě,“ vysvětlil tehdy ministr.

To se ale zřejmě nepodařilo. Od začátku spolupráce šéf resortu po své poradkyni údajně nepožadoval žádné výstupy, a ona tak žádnou činnost pro úřad nevykonávala.

Prachař mě obvinil bez důkazů, nemůžeme spolupracovat

Miloslava Pošvářová zároveň pracuje jako poradkyně Hany Marvanové, první náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti. Ministr Prachař byl prý „poměrně rozčilen“, když se o tom dozvěděl. Pošvářová navíc tvrdí, že Prachař ji před ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) i její první náměstkyní Marvanovou křivě obvinil z toho, že se během svého působení na Ředitelství silnic a dálnic obohacovala na úkor státu. Jelikož tak měl učinit bez důkazů, považuje to Pošvářová za trestný čin. „Nemohu si dovolit spolupracovat s člověkem, který o mně toto tvrdí,“ prohlásila.

Helena Válková, ministryně spravedlnosti:

„Já jsem s paní Pošvářovou vůbec nekomunikovala, nehovořila jsem s ní o rozhovoru, který jsem měla s panem ministrem Prachařem a byla jsem proto velmi nepříjemně zaskočena.“

Ministr to ale odmítá. „Já si nejsem vědom toho, že bych se vůči někomu v této republice vyjádřil, že kradl. Jestli si to paní Pošvářová myslí, je to její osobní pohled,“ sdělil Prachař.

Bývalá poradkyně navíc tvrdě kritizovala situaci na Ředitelství silnic a dálnic. Podle jejích slov dochází k paralýze úseku kontroly kvality staveb, který dříve vedla a odkud byla v lednu odvolána. Z oddělení jsou prý propouštěni kvalifikovaní lidé a po jejím odchodu bylo též zastaveno shromažďování důkazů o nekvalitně provedené práci na D47.

Proč musela Pošvářová odejít z ŘSD?

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pod vedením Pavla Kočici odvolalo šéfku kontroly kvality staveb v polovině ledna. Důvodem výpovědi byla údajně špatná komunikace směrem k vedení organizace. „Důvodem k jejímu odvolání bylo neplnění povinností a nekomunikace s vedením ŘSD. Naposledy se jednalo o odmítnutí předložit zásadní zprávu týkající se dálnice D47,“ sdělila tehdy mluvčí ŘSD Martina Vápeníková (čtěte víc).

Už v minulosti Pošvářová ostře kritizovala způsob, jakým se v Česku staví dálnice. A netajila se ani svými výhradami k managementu ŘSD v čele s Pavlem Kočicou, který podle ní nehájil zájmy státu. Proto také odmítla zmíněnou zprávu vydat. Kočica však už v čele organizace není, minulý měsíc jej ministr Prachař z funkce odvolal.

Na ŘSD se prý neprovádí ani žádné audity, které měly fungování organizace zlepšit. „Já u pana ministra nevidím žádnou snahu, aby se tyto záležitosti napravily, a nechci být tudíž spojována s žádnou aktivitou, která je na ŘSD a na ministerstvu dopravy vyvíjena,“ uzavřela Pošvářová. Současný pověřený generální ředitel ŘSD Jiří Mayer se k tvrzením své bývalé kolegyně nechtěl vyjádřit.

Server lidovky.cz napsal, že Pošvářovou oslovilo hnutí Úsvit, aby figurovala na kandidátce strany do květnových evropských voleb. Informaci potvrdil předseda hnutí Tomio Okamura. Expertka na dopravní stavby nabídku nepřijala, budoucí spolupráci s politiky z Úsvitu i dalších stran na dopravních tématech však nevyloučila.