Zodpovědné Německo: Už žádné dluhy, deficit zmizí

Berlín - Německo se chce vrátit do roku 1969 - alespoň co se státního financování týče. Hodlá totiž upustit od praxe evropských států, jejichž zadlužení rostle v poslední dekádě rapidním tempem, a od příštího roku by rádo hospodařilo s vyrovnaným rozpočtem.

Vláda kancléřky Angely Merkelové dnes schválila rozpočtové rámce na roky 2015 až 2018, které s vyrovnanými rozpočty počítají, vysvětlil ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj budou německé státní rozpočty od příštího roku dosahovat takzvané „černé nuly“, což znamená, že stát nebude vytvářet nové dluhy. „Vyrovnané rozpočty znamenají, že se staráme o budoucnost… Finanční politika zaměřená na stabilitu je prorůstová, díky ní si v příštích letech zajistíme příležitosti k růstu a sociální spravedlnost,“ dodal.

Nejnižší dluhy za posledních 40 let

Ještě letos bude německý rozpočet v deficitu a schodek má dosáhnout 6,5 miliardy eur při celkových výdajích 298,5 miliardy eur. Ovšem Schäuble zdůraznil, že nově vytvořené dluhy budou letos nejnižší za poslední čtyři dekády.

Nadále bude podle spolkového ministra platit zásada, že stát nezaplatí víc, než kolik vybere na daních. Zároveň zdůraznil, že se vládní koalice nechystá zvyšovat daně. Naopak - vyšší příjmy má mít na svědomí zvýšení nominálního HDP.

Petr Robejšek, ekonom

"Šance, aby se tento plán podařilo naplnit, jsou poměrně vysoké. Je třeba upozornit pouze na to, že může dojít k nějaké krizové situaci – třeba v eurozóně  nebo k přírodní katastrofě, jako jsou třeba záplavy. To by pak znamenalo čáru přes rozpočet. Ale jinak je poměrně slušná šance, že plán nezůstane jen na papíře."

Robejšek: Německá ekonomika funguje dobře (zdroj: ČT24)

Stopku vytváření nových dluhů si Německo dalo už v minulém volebním období. Země tím chce zajistit větší ochranu před možným opakováním dluhové krize, která postihla především země jihoevropského bloku. Ty se v době hospodářského oslabení dostaly do situace, kdy nedokázaly své závazky splácet.

Ani tak by však Německo nemělo výrazně umazávat svůj dluh, který dosahuje zhruba 1,3 bilionu eur. Má však dojít ke snížení relativní zátěže, kterou tento dluh představuje. Schäuble očekává, že se díky vyrovnanému rozpočtu a hospodářskému růstu podaří do deseti let snížit míru německého zadlužení pod 60 procent HDP. V současnosti jde o zhruba 78 procent.

Případné přebytky by šly na investice

Kabinet konzervativní CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) ustoupil od plánů předchozí liberálně-konzervativní vlády, která chtěla od roku 2017 dosahovat rozpočtových přebytků. Na místo toho chce vláda peníze, které by přebývaly, využít k investicím do infrastruktury a ke zvýšení výdajů v sociální oblasti a ve školství a výzkumu.

Kdyby Německo nakonec skutečně dosáhlo vyrovnaného rozpočtu, bude v Evropské unii představovat výjimku.

  • Většina států osmadvacítky hospodaří s deficitem. 
  • Například Česko loni mělo rozpočtový schodek 81 miliard korun a letos počítá se 112 miliardami.

Německá ekonomika je největší v Evropě a představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně. Její stabilita je důležitá i pro další země - na Německu mimo jiné závisí i velká část českých podniků a jejich exportů.