Vinaři z Moravy trumfli v Paříži se svým červeným světovou konkurenci

Brno – Že bílá vína z České republiky obstojí v zahraniční konkurenci, už dnes ve světě nikoho nepřekvapuje. Ovšem teď by měli zpozornět především francouzští vinaři, protože konkurence z Moravy už jim šlape na paty i v jejich mistrovské disciplíně – a to v červených vínech. Na letošní světové soutěži Vinalies Internationales v Paříži totiž dostalo od odborníků zlatou medaili červené víno Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique od moravského výrobce Habánské sklepy.

Pavel Krška: Naši vinaři se naučili dělat víno dobře (zdroj: ČT24)

„Vinalies Internationales je každoročně první vlaštovkou na poli mezinárodních vinařských soutěží a je vzhledem k bodovým limitům jednou z nejnáročnějších. Je skvělé, že zahajujeme letošní soutěžní prezentaci našeho vinařství zlatou medailí pro červené víno, tedy v kategorii, kde zrovna ve Francii panuje jedna z nejsilnějších konkurencí,“ komentuje úspěch moravských vinařů ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. 

Vinaři z ČR na soutěži v Paříži získali celkem deset zlatých a šestnáct stříbrných medailí. Česká vína se tak objeví ve světoznámé publikaci 1000 Vins du Monde, která je ve vinařských kruzích obdobou známého michelinského průvodce ve světě gastronomie. Letos přitom soutěžilo ve Francii 3 503 vín ze 41 zemí. Pěti až sedmičlenné komise odborníků každé víno chutnají asi deset minut. 

Mezi nejúspěšnější se letos probojovalo i vinařství Tomáš Krist, které získalo tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Vinařství Josef Dufek z jižní Moravy si odváží dvě zlaté medaile a jednu stříbrnou. Další zlaté medaile získalo vinařství Kolby, Václav Ovčáčík, Sedlecká vína a Vinařství Štěpánek.