Soud odložil nařízenou demolici Dolu Frenštát v Beskydech

Frenštát pod Radhoštěm - Těžební společnost OKD zatím nemusí bourat více než padesát budov zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech. Napadla u Krajského soudu v Ostravě rozhodnutí krajského úřadu, který to těžařům nařídil. Soud sice ještě neurčil datum, kdy bude žalobu OKD na kraj projednávat, vyhověl však žádosti firmy a přiznal odkladný účinek demoličního nařízení.

Podle krajského úřadu měli těžaři do konce dubna letošního roku předložit demoliční projekt na budovy, do října pak měli všechny dočasně povolené stavby, kterým před asi pětadvaceti roky propadlo kolaudační rozhodnutí, zbourat. Po zásahu soudu to ale už neplatí.

„Povinnost odstranit stavby nebude platit, dokud soud nerozhodne o žalobě,“ potvrdil mluvčí Krajského soudu Ostrava Jiří Křivský. Dodal, že likvidace budov dolu je velmi nákladná. „Pokud by k demolici došlo, nešlo by to již napravit,“ vysvětloval odkladné opatření.

Demolice staveb na dole Frenštát se odkládá

Návrh na zbourání staveb včetně těžních věží podala v roce 2011 obec Trojanovice poté, co zjistila, že padesát tři budov má propadlé kolaudační rozhodnutí. Těžaři se naopak začali snažit o legalizaci svých staveb na povrchu. Chtějí totiž v beskydském ložisku provést nový průzkum zásob uhlí i plynu. To beskydské obce odmítají stejně jako těžbu, která by zničila krajinu.

Frenštátský stavební úřad dal za pravdu obci a zamítl žádost OKD o prodloužení doby užívání staveb. Vycházel mimo jiné ze závazného stanoviska CHKO Beskydy. OKD se odvolalo ke krajskému úřadu. Ten loni v prosinci těžařům nařídil do deseti měsíců zlikvidovat všechny stavby včetně těžních věží. Co bude dál, teď určí soud.

Důl Frenštát
Zdroj: OKD/ČTK

„Společnost OKD od začátku jasně říká, že využije všech legislativních možností, jak rozhodnutí o odstranění staveb zvrátit,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt. Těžaři trvají na tom, že se o ložisko musí starat, ale bez budov to nejde. Obce to odmítají. „OKD nevznikne škoda tím, že bude muset budovy zbourat. Škoda vzniká tím, že je musí udržovat,“ je přesvědčený starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Důl postavený na hranici Chráněné krajinné oblasti Beskydy má letos třicet tři let, aniž se tam někdy začalo skutečně těžit.

Důl Frenštát

1945 – začal průzkum jižní oblasti revíru OKD

1976 – stát rozhodl o výstavbě Dolu Frenštát

1982 – začalo hloubení šachty číslo 4 Frenštát-západ. Mělo jít o skupinový důl složený z pěti závodů, začaly hornické práce

1985 - začalo hloubení další šachty, pokračují vrty

1991 - začal rozhodovací proces o dalším osudu dolu

1995 – zahájení konzervačního procesu, který stále trvá

2010 - konzervace stojí ročně OKD 60 milionů korun, nezbytné práce obstarává asi 40 lidí. Podle původního průzkumu je v oblasti asi 1,6 miliardy tun uhlí