Snadný cíl pro hackery? Podpora Windows XP končí

Praha - Za měsíc skončí podpora operačního systému Microsoft Windows XP. V Česku ho přitom stále používá téměř třetina počítačů. Třináct let starý systém se tak stane snadnějším terčem pro případné útoky hackerů.

Systém používají domácnosti i firmy - v Česku je Windows XP nainstalovaný na třetině pracovních počítačů. Osmého dubna ale Microsoft přestane vydávat jeho bezpečnostní opravy a dál jej aktualizovat. „Produkt začne být rizikovější z pohledu bezpečnosti v květnu,“ říká Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft Czech Republic.

Steve Kleynhans, analytik, Gartner

„Windows XP se používají skoro všude – v mnoha různých systémech. Jsou nainstalovány v informačních kioscích, na čerpacích stanicích a třeba i v lékařských přístrojích a mohl bych pokračovat. A nikdo pravděpodobně nebude upgradovat systém v těchto přístrojích.“

Bezpečnostní záplaty Microsoftu jsou přitom důležitější než antivirový software. Počítače s tímto systémem se tak stanou zranitelnější. „Updaty pro Windows 7, 8 nebo Vista budou pro hackery návodem, kudy se do XP dostat,“ vysvětluje analytik společnosti Gartner Michael Silver. 

Paralela s Y2K

Podle redaktora Živě.cz Jakuba Čížka jsme nyní v podobné situaci jako v roce 1999, kdy přicházela slavná chyba roku 2000, tzv. problém Y2K. „Nikdo přesně nevěděl, jestli něco způsobí - jestli se zhroutí počítače, nebo nezhroutí. Windows XP budou samozřejmě fungovat nadále stejným způsobem, jen se čeká, že vzroste počet útoků na tento systém,“ doplňuje Čížek. 

Windows XP navíc používá až 95 procent všech bankomatů na světě. Bankovní domy proto vyjednávají s Microsoftem alespoň částečnou podporu. Podobně velké firmy by navíc v případě neúspěchu vyjednávání mohly přejít ke konkurenci. Podle Radana Dolejše, šéfredaktora magazínu Computerworld, ovšem banky nemají proč Microsoftu spílat. Změna totiž byla ohlášena s dostatečným předstihem.

Podíl operačních systémů na trhu 

1. Windows 7……………….47,5 % PC

2. Windows XP……………24 % PC

3. Android………………..7,9 % PC

4. Windows Vista………..5,9 % PC

5. Windows 8…………….5,70 % PC

Zdroj: Rankings.cz