Ukrajina dluží Rusku za plyn 1,5 miliardy USD, Gazprom jí zruší slevu

Moskva – Ukrajina přijde o slevu na plyn, kterou v prosinci s Vladimirem Putinem vyjednal její tehdejší prezident Viktor Janukovyč. Ruská plynárenská společnost Gazprom, tamní dominantní dodavatel, oznámila, že zvýhodněné ceny zruší od dubna. Podle šéfa firmy Alexeje Millera dluží Ukrajina za dodávky ruského zemního plynu přes 1,5 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun). Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger přislíbil, že Evropská unie pomůže Ukrajině tento dluh uhradit. „Pomůžeme jim s vyřízením nedoplatků,“ řekl.

Na snížení ceny plynu pro Ukrajinu se koncem loňského roku dohodl ruský prezident Vladimir Putin se svým tehdejším ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem (čtěte víc). Smlouvu podepsali krátce poté, co Kyjev odstoupil od podpisu asociační dohody s EU. Rozhodnutí ukrajinského vedení ovšem vyvolalo v zemi bouřlivé demonstrace, které nakonec vyústily v sesazení prezidenta Janukovyče.

Dohoda stanovila, že ruský Gazprom bude v letošním prvním kvartálu prodávat Ukrajině tisíc krychlových metrů plynu za 268,5 dolaru. Dřívější cena, dohodnutá v roce 2009, přitom činila 400 dolarů. Podmínkou snížení ceny nicméně byla úhrada dřívějšího dluhu.

Dluh může vzrůst až na dvě miliardy

Již minulý týden ruské ministerstvo energetiky uvedlo, že vzhledem ke stále nesplaceným ukrajinským závazkům za plyn není důvod k tomu, aby dodávky za zvýhodněné ceny pokračovaly i v dalším čtvrtletí. Podle Alexeje Millera Ukrajina v pondělí navíc oznámila Gazpromu, že není schopna zaplatit ani za únorové dodávky.

Jak dnes upozornil prezident Putin, pokud by Kyjev opravdu účty z minulého měsíce nevyrovnal, celkový dluh by se vyšplhal až ke dvěma miliardám dolarů (čtěte víc o prvním Putinově veřejném vystoupení od zahájení vojenských operací na Krymu).

ČT24.cz o dění na Ukrajině

Rusko-ukrajinské vztahy ohledně dodávek plynu jsou důležité i pro Evropu. Ta totiž dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině (Gazprom uvádí, že v roce 2012 měl na evropském trhu 30procentní podíl).

Cesty ruského plynu přes Ukrajinu
Zdroj: ČT24/National Gas Union of Ukraine / ČT24

Střety mezi Kyjevem a Moskvou ohledně cen energií už dvakrát způsobily vážné narušení dodávek z Ruska do Evropy, a to v letech 2006 a 2009. Mluvčí Gazpromu však ujistil, že nynější ukrajinská krize zatím dodávky ruského zemního plynu do Evropy nenarušila.

„Evropská unie potřebuje ruský plyn a Rusko potřebuje peníze za plyn pro svou ekonomiku. Ruský rozpočet na tom závisí,“ poznamenal eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Také lídr na trhu s plynem v Česku, kterým je energetická skupina RWE, potvrdil, že napětí na Ukrajině by nemělo tuzemské zásobování ohrozit. Podzemní zásobníky RWE jsou totiž stále naplněny z 38 procent a spolu s denními dodávkami prý bez problémů pokryjí spotřebu až do konce topné sezony (více čtěte zde).

Podle Vratislava Ludvíka, poradce v oboru plynárenství, je Česko na případné nesnáze se zásobováním zemním plynem připraveno „více než dostatečně“, a to díky velké kapacitě podzemních zásobníků a napojení na plynovod ze severu. „I kdyby došlo k dvouměsíčnímu, tříměsíčnímu přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu, nic se nestane,“ je přesvědčen Ludvík.

Expert: Česko je na výpadky dodávek plynu připraveno (zdroj: ČT24)

Ukrajinská ekonomika balancuje na pokraji kolapsu. Státní pokladna je prázdná, Kyjev navíc přišel o slíbený záchranný úvěr od Moskvy ve výši 15 miliard dolarů (Kreml poslal začátkem roku jen první tranši ve výši 3 miliard dolarů, pak čerpání pozastavil).

O tíživé ekonomické situaci jedná v Kyjevě tým expertů Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle agentury Bloomberg by MMF mohl v příštích týdnech poskytnout Kyjevu půjčku ve výši tří miliard dolarů (60 miliard korun). Nová ukrajinská vláda premiéra Arsenije Jaceňuka je odhodlána jakékoli podmínky MMF přijmout (čtěte víc).

Kyjev nedávno odhadl své potřeby v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů (téměř 700 miliard korun). Jen letos musí Ukrajina splatit pohledávky za 17 miliard USD.