Británie: Chceme patřit mezi deset největších dovozců do ČR

Brno – Britský export do Česka by se měl v příštích letech výrazně zvýšit. Spojené království by se totiž rádo zařadilo do skupiny deseti největších tuzemských dovozců. V jihomoravské metropoli to oznámil britský ministr pro obchod a investice Ian Livingston. Doprovázela jej při tom mise asi 60 zástupců britských firem – největší, jaká kdy do Česka zavítala.

Livingston se v Brně zastavil na své cestě po střední a východní Evropě. Už navštívil Polsko a chystá se ještě na Slovensko a do Maďarska. Mise se účastní zejména malé a střední podniky z oborů jako energetika, maloobchod a finanční služby.

Jedna z největších ekonomik na světě má zatím s Českem zápornou obchodní bilanci. Zatímco britský dovoz loni činil 1,95 miliardy liber (asi 64 miliard korun), český export dosáhl objemu 4,64 miliardy liber (153 miliard korun).

Spojené království by rádo tento deficit ve vzájemném obchodování zmírnilo. Postupně se to daří už nyní – zatímco český export do Británie loni stagnoval, objem zboží dovezeného opačným směrem vzrostl o více než 7 procent. Ministr vyzdvihl jako možné partnery hlavně tuzemské strojírenské podniky nebo firmy působící v oboru IT. Podle Livingstona by Velká Británie během následujících šesti let do Česka chtěla vyvézt zboží za 30 miliard liber.

„Brno je známé pro informační technologie a taky přírodní vědy, takže vidíme obrovskou příležitost v kombinaci vědeckého potenciálu s mnoha britskými společnostmi, které patří ke světovým lídrům v inovacích,“ přiblížil Livingston. Jeho návštěva nicméně pomohla i českým firmám. Třeba severomoravské Vítkovice jednaly o kontraktu na zařízení pro skotské pobřežní elektrárny nebo stroje pro těžbu ropy v Severním moři. Velkou příležitost pro Vítkovice představuje taky výstavba deseti jaderných elektráren, kterou Britové plánují.

Obchodní mise je zaměřena na malé a střední podniky v šesti klíčových sektorech: energetika, finanční služby, zdravotní péče, dopravní infrastruktura, obchod, potraviny a nápoje, bezpečnost a informační a komunikační technologie.

Přímo dnes ještě firmy žádné dohody neuzavíraly, přesto všichni odjížděli spokojení. Například Christian May, který zastupuje 40 tisíc drobných britských podnikatelů. Ti by v Brně mohli otevřít nové obchody a zaměstnat v nich místní lidi. „Převážně drobní výrobci začínají uvažovat o exportu. V tomto regionu vidíme, že je to výborné místo pro byznys. Musíme se ale zbavit předsudků a region britským exportérům i trochu přiblížit,“ uvedl May.

Do Česka teď míří jen dvě procenta britského vývozu. Podle českých podnikatelů za tím často stojí strach z investic ve střední Evropě. „Jde o to, aby se nebáli východoevropského trhu jako takového. Můžeme jim přednést, jak to tady vypadá, jaké jsou ekonomické výsledky,“ vysvětlil šéfredaktor z vydavatelství Averia Petr Smolník.

„V okruhu 250 kilometrů od Brna se nachází čtyři hlavní města států, do 200 kilometrů jsou hranice šesti států. To je prostě výhoda.“

Petr Bajer, ředitel Regionální hospodářské komory Brno

Britský ministr Livingston svoji návštěvu uzavřel prohlídkou laboratoří Středoevropského technologického institutu CEITEC. Podle něj je to jeden z důvodů, proč by se měly západní firmy o jižní Moravu zajímat.

„Východoevropský region se rychle rozvíjí. Některé země vykazují tempo růstu srovnatelné s Ruskem či Brazílií. Zároveň členství těchto zemí v EU jim zajišťuje miliardy ze strukturálních fondů, které umožní jejich modernizaci,“ lákal program mise britské podnikatele.

Nedostatky Brna? Chybějící dálnice na Vídeň

Brno a Jihomoravský kraj jsou pro zahraniční investory obecně lákavou lokalitou. Hlavními devizami jsou výhodná poloha, vysoká vzdělanost lidí i počet vhodných míst pro podnikání. Součet zahraničních investic na jižní Moravě za posledních deset let je víc než 70 miliard korun, skoro dvě třetiny těchto peněz končí v Brně. Nejvíc, téměř čtyři miliardy, investovala v Brně japonská společnost Daikin.

Pro zahraniční investory je důležité to, aby v cílové oblasti operovali zkušení developeři, kteří dokáží na míru připravit konkrétní oblast a prostory k podnikání. Podobně svůj vstup do Brna v současnosti řeší americký Amazon (čtěte víc). Výstavba přímo investorem už trendem není. „Západní firma preferuje to, že potřebuje vyhovující prostory, ale vůbec je nechce vlastnit. Klíčový je tedy standard staveb,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Mezi nedostatky Brna a jižní Moravy patří to, že oblast v zahraničí pořád není moc známá. Brzdou pro zahraniční investory na cestě do Brna může být i nedokončená dálnice na Vídeň.

Jižní Morava a její potenciál

Obyvatelstvo

S počtem obyvatel 1 169 734 je jižní Morava čtvrtým nejlidnatějším krajem České republiky. Centrem kraje je město Brno s 370 tisíci obyvateli. Tento počet ale představuje pouze lidi s trvalým pobytem, dalších 40 tisíc lidí má ve městě přechodný pobyt a 50 tisíc lidí do Brna denně dojíždí. Kromě Brna je v kraji dalších 9 měst s více než 10 tisíci obyvateli: Blansko, Znojmo, Kyjov, Hodonín, Veselí nad Moravou, Břeclav, Boskovice, Vyškov a Kuřim.

Vzdělaní pracovníci

Jižní Morava má i velký potenciál co do vzdělaných a kvalifikovaných lidí: Brno je s 6 státními a 5 soukromými vysokými školami obsahujícími 29 fakult druhé největší centrum vyššího vzdělávání v České republice. Kromě toho s téměř 90 000 vysokoškolskými studenty má Brno největší poměr vysokoškolských studentů k celkovému počtu obyvatel.

Ekonomický potenciál

Kraj se řadí k regionu s výrazným ekonomickým potenciálem s hrubým domácím produktem představujícím jednu desetinu celostátního HDP. Nejdůležitější lokalitou pro odvětví služeb je Brno, kde ve službách pracuje více než 70 % lidí. Úroveň vzdělání ve městě a dostupnost pracovních sil se znalostí cizích jazyků řadí město k velmi konkurenceschopným lokalitám nejen v rámci České republiky, ale také střední Evropy.

Brno v nedávné minulosti zažilo příliv zahraničních investic od velkých společností, jako jsou IBM a Siemens, které zde mají svá centra projektování programového vybavení, nebo firmy, jako je Honeywell (celosvětové projektové centrum, řešení automatizace a řízení), FEI (elektronové mikroskopy) nebo BMT (lékařské vybavení) s jejich výzkumnými a vývojovými centry. Další velké firmy zde založily společná servisní centra, centra podpory zákazníků a výzkumná střediska. Mezi nejdůležitější patří Acer, Česká pojišťovna, Vodafone, EON, IBM, Lufthansa, Infosys BPO, PPG Industries a Motorola. Důležitým zaměstnavatelem v odvětví služeb v Brně jsou také Veletrhy Brno, které působí jako jeden z hlavních katalyzátorů regionální ekonomiky.

Během posledních několika let si Brno získalo reputaci jako nejlepší lokalita země pro pokročilé technologie, jako jsou informační a telekomunikační technologie, lékařská a výzkumná zařízení a biotechnologie.

Mzdy

Z pohledu zaměstnavatelů lze jižní Moravu zařadit jako jednu z nejpříznivějších lokalit v České republice. Úroveň kvalifikace patří k nejvyšší v zemi (v Brně samotném je 23,7 % absolventů vysokých škol, což je nejvyšší míra v České republice, v porovnání s Prahou, kde tato míra dosahuje 23,6 %), zatímco mzdy jsou stále podstatně nižší než v hlavním městě (přibližně na úrovni 75 %). U dělníků mají mzdy v Brně tendenci být mírně nad celostátním průměrem, ale v dalších částech kraje jsou pod tímto průměrem. Průměrná mzda v kraji je 23 593 Kč (za 1.-3. čtvrtletí 2013), mzdy v průmyslu jsou na průměru 24 851 Kč (za 1.-3. čtvrtletí 2013, údaje jsou za podnikatelské subjekty s převažující průmyslovou činností se 100 a více zaměstnanci).

Zdroj: Regionální rozvojová agentura jižní Moravy

Vydáno pod