Nokia poprvé s Androidem a Sony s nejtenčím tabletem

Barcelona – Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně dnes společnost Nokia oznámila, že letos začne prodávat mobil s operačním systémem Android od společnosti Google. S novinkami chce na veletrhu přijít i největší konkurent Nokie Samsung. Ten kromě nového telefonu Galaxy S5 nabízí i nejtenčí tablet na trhu.

Bývalý šéf Nokie Stephen Elop, který ovšem ve společnosti dál působí, dnes na veletrhu v Barceloně oznámil, že firma začne letos nabízet novou řadu mobilních telefonů pod označením X. Ty budou mít vůbec poprvé systém Android. 

Nokia dosud sázela ve svých chytrých telefonech na vlastní operační systém Symbian nebo Windows od Microsoftu, který je od loňska vlastníkem mobilní divize finského výrobce. Právě chytré telefony s volně šiřitelným Androidem od Google ji v minulosti připravily o první příčku na mobilním trhu. 

Nokia proto teď představila na veletrhu tři modely řady X, které budou tento nejrozšířenější operační systém využívat. Vedle základního dotykového modelu X a jeho vylepšené verze X+ to bude větší zařízení XL. Telefony budou stát 89, 99 a 109 eur (od 2,5 do 3 tisíc korun). Všechny modely budou podporovat užití dvou SIM karet najednou. Nokia X se začne prodávat okamžitě. Její vylepšená verze a model XL budou v obchodech k dostání až někdy na začátku dubna.  

Nokia chce zákazníky zaujmout tím, že Android odliší vlastními službami, jako je navigace nebo rádio nebo třeba Skype. Uživatelé budou navíc připojeni k internetovému úložišti Microsoftu, a nikoliv Google, jako je to u jiných zařízení s Androidem. Zároveň ale mohou klienti samozřejmě těžit i z velkého množství aplikací, které jsou pro tento operační systém na trhu běžně dostupné. 

Jedničkou na trhu mobilů je Samsung. Loni bylo z deseti nejprodávanějších modelů sedm od Samsungu. V Česku se v roce 2013 prodalo téměř 2,8 milionu mobilních telefonů, což je o tři procenta meziročně více. Nejvíc se nakupovalo před Vánocemi, to si nový mobil pořídil asi milion lidí. Zákazníci kupovali hlavně chytré telefony s úhlopříčkou mezi čtyřmi a pěti palci.

Nokia ale není jediná, kdo na veletrhu v Barceloně představí novinky. Světová jednička Samsung tady chce ukázat svou novou vlajkovou loď Galaxy S5. Telefon má konkurovat iPhonu od Apple. Novinky ale předvedou i HTC, Sony, LG nebo Huawei. Apple se veletrhu neúčastní. 

Kdo je větší hubeňour 

Světoví výrobci se na veletrhu Mobile World Congress také předhánějí, kdo má nejtenčí tablet. Firma Huawei představila sedmipalcový MadiaPad X1 o tloušťce kolem 7,2 mm. Jenže záhy tuto míru překonal tablet Sony Xperia Z2 s tloušťkou 6,4 mm. Ten by měl vydržet na jedno nabití přehrávat hudbu až 100 hodin. MediaPad zase sází na propojení s takzvaným chytrým náramkem TalkBand B1. Spolu s ním se dá z tabletu telefonovat. Je to navíc jakási kombinace fitness náramku s hodinkami. Přístroj tedy pohlídá nejen čas, ale i zdravotní kondici. 

Sony Xperia Tablet Z2
Zdroj: ČT24/sony.cz

Chytré hodinky nebo nepromokavý mobil

V Barceloně mohou fanoušci nových technologií prozkoumat i další libůstky. „Začínáme používat i chytré hodinky a brzo budeme mít oblečení připojené k našemu mobilu,“ říká ředitelka společnosti Anteverti communications Pilar Conesová. Takové chytré hodinky kromě měření času svého majitele upozorní, že mu na mobil přišla zpráva. Jejich cena začíná na necelých 300 dolarech, což je v přepočtu necelých 6 tisíc korun. 

Dalším lákadlem Mobile World Congressu jsou nepromokavé telefony. Ty vydrží až půl hodiny ponořené ve vodě. Podle návštěvníků veletrhu ale zatím výrobci nepředvedli nijak převratné vychytávky, spíše po krůčkách vylepšují své loňské modely. Zásadnější technické novinky by měly přijít ve druhé polovině roku. Mohly by to být například nové displeje s vyšším rozlišením.