Odejde Amazon na Slovensko? Už mu tam připravují půdu

Bratislava - Komplikovaná situace, která se odehrává kvůli výstavbě logistického centra Amazonu v Brně, nahrává zahraničním lokalitám. Slováci už začali s přípravou na jednání s americkou společností a mají v rukávu důležitý trumf - zákon o mimořádných investicích, který umožňuje vládě obejít případné pokusy samosprávy o blokování významných staveb. Právě Brno, kde má sklad vyrůst, se potýká s řadou problémů - od vykoupení pozemků přes stavbu dálničního sjezdu po odpor místních.

Slováci by se investici nebránili

„Podnikli jsme první kroky k iniciování rozhovorů s tímto investorem. Nyní je důležité, aby se představy investora a možnosti státu co nejvíce přiblížily,“ potvrdil mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Stanislav Jurikovič s tím, že tématem případných jednání by mohlo být poskytnutí státních pobídek nebo lokalita pro umístění investice. Amazonu by se pravděpodobně nabídla lokalita v průmyslovém a technologickém parku Eurovalley, který se nachází nedaleko Bratislavy.

Brněnská investice stále ve hvězdách

Amazon by mohl ve druhém největším městě Česka zaměstnat minimálně 1 500 lidí. Investici ale provází problémy: chybí dálniční sjezd, vykoupené nejsou ani pozemky a navíc narůstá časové zdržení (Američané chtěli z Brna obsloužit už předvánoční trh).

Zatímco podle regionálního šéfa developera CTP Invest Tomáše Budaře spěje jednání s městem k dohodě, americká obchodní internetová společnost Amazon o dalších krocích stále mlčí. Developer již souhlasil s tím, že by vykoupil pozemky pro stavbu exitu.

„Myslím, že spějeme s městem k dohodě. O to více nás znepokojuje, že nám stále chybí vyjádření Amazonu, co dále zamýšlí. Pořád hrozí, že z brněnského projektu couvne,“ uvedl Budař.

Na zastupitelstvu před týdnem hlasovali pro investici všichni členové koaliční ČSSD, naopak ODS hlasovala proti, někteří členové se nezúčastnili. Primátor Roman Onderka (ČSSD) by rád Amazon do města dovedl, jde mu hlavně o to, že firma může ve městě investovat okolo 100 milionů eur (přes 27 milionů korun) a vytvoří minimálně 1 500 pracovních míst. Amazon sdělil, že pokud Brno definitivně padne, prozkoumá firma jiné lokality, jako jsou Slovensko, Rakousko, popřípadě Ostrava.