Zeman u Jihočechů: O Temelínu i budějovické chloubě

České Budějovice - Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Jihočeského kraje hned dvěma důležitými výroky. Zastupitelům vyložil svůj názor na dostavbu elektrárny Temelín – měl by se vypsat nový tendr, kterého by se účastnila i nyní vyloučená společnost Areva. Současně se postavil proti privatizaci Budvaru – předáním do rukou soukromníka by se podle prezidenta zhoršila kvalita zlatého moku. Pro Jihočechy jsou obě témata zásadní. Dostavba elektrárny by mohla dát práci řadě místních firem a kvalita piva je citlivým tématem v celém Česku.

Tendr na dostavbu Temelína: Znovu a lépe?

Prezident Zeman by uvítal, kdyby tendr na dostavbu elektrárny zůstal bez vítěze a byl vypsán znovu. Šanci by tak dostala i francouzská společnost Areva, která byla ze soutěže vyloučena. Její účast by mohla snížit cenu zakázky díky silnější konkurenci. Nad dostavbou se vznáší spousta otazníků – podle některých ekonomů se finančně nevyplatí, podle jiných zajistí energetickou soběstačnost v budoucích letech.

„Podpořím dostavbu Temelína a také rozumné konkurenční prostředí. Začlenění Arevy do výběrového řízení by prospělo ke kvalitě a ceně dostavby dvou bloků Temelína. Když soutěží tři, tak máte vždy jistotu, že srazíte cenu o pět procent dolů oproti tomu, když soutěží dva. Já si myslím, že tímhle novým tendrem se ztratí jen pár měsíců. Navíc Areva je významný hráč na mezinárodním trhu,“ podotkl prezident.

Více o tendru na dostavbu Temelína se dočtete ZDE

Společnost Areva v říjnu 2012 ČEZ vyloučil z tendru na dostavbu Temelína. Francouzská firma se už v minulosti obrátila na antimonopolní úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho předseda Petr Rafaj ale odvolání Arevy zamítl. Areva si stěžovala na Česko u Evropské komise. Ta chce porovnat, jak ČEZ zacházel s Arevou, americkým Westinghousem a česko-ruským konsorciem MIR. Požádala proto Česko o informace o průběhu tendru.

Kdo zůstává v boji o Temelín

Ve výběrovém řízení tak zůstávají česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2 000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.

Privatizace Budvaru je špatný tah

Vedle Temelína se prezident na své návštěvě dotkl i dalšího tématu, na které Jihočeši slyší. Privatizace jihočeského Budvaru je podle hlavy státu špatným tahem, neboť by tím mohla být ohrožena kvalita piva. Budvar by privatizací pravděpodobně připadl společnosti Anheuser-Busch InBev.

„Na svých přednáškách v Americe jsem udiveným Američanům říkal: Vy nepijete pivo, i když se tak domníváte. Vy pijete 'dirty brown water' neboli špinavou hnědou břečku, které říkáte pivo. Mám silné obavy, že kdyby Anheuser-Busch jako nejsilnější hráč na trhu privatizoval Budvar, tak i tady budeme pít pivo z rýže, které se vyrábí v Americe,“ řekl prezident.

Prezident rovněž připomněl, že privatizace by se negativně dotkla i dalšch firem, které jsou na podnik navázány. „Oslabilo by to i naše tradiční chmelařství. Je-li Budvar špička v pivovarské výrobě, pak žádný rozumný kraj se této špičky nezbavuje ve prospěch piva z rýže,“ doplnil Zeman.

Prezident Zeman v jižních Čechách (zdroj: ČT24)