NWR se propadla do 27miliardové ztráty

Praha - Majitel těžební společnosti OKD, firma New World Recources (NWR), se loni propadla do čisté ztráty přes 970 milionů eur (téměř 27 miliard korun). Rok předtím přitom evidovala ztrátu jen 1,25 milionu eur. Za tento skokový rozdíl může loňské snížení hodnoty majetku firmy. Tržby společnosti klesly o třetinu na 850 milionů eur. Po zveřejnění výsledků NWR se pražská burza propadla o 0,58 procenta.

„Čistá ztráta za loňský rok byla výrazně ovlivněna odpisem hodnoty fixních aktiv ve výši asi 800 milionů eur,“ uvedl finanční ředitel NWR Marek Jelínek. Zdůraznil, že jde o nehotovostní položku. Podle analytika Petra Hlinomaze z BH Securities má obrovský podíl na čisté ztrátě NWR snížení hodnoty majetku vynucené nízkými cenami uhlí a neuspokojivým výhledem, že jejich zotavování bude v příštích létech asi jen mdlé.

Nejpodstatnější podle Hlinomaze je, že ve výsledcích existují signály, které mohou společnosti pomoci v argumentaci v jednáních s bankami a držiteli dluhopisů. Těžaři z NWR tvrdí, že k údajům čisté ztráty nepřikládají velkou váhu, jde prý o „mimořádně zkreslující údaj v důsledku jednorázových opravných položek“. Místo toho používá tzv. očištěnou ztrátu, která loni činila 230 milionů eur, a očištěnou ztrátu z pokračující činnosti, která byla 166 milionů eur.

Marek Jelínek, finanční ředitel NWR:

„Jednalo se o mimořádně těžký rok, který se nesl v poklesu cen koksovatelného i energetického uhlí. To je bohužel veličina, kterou nejsme schopni jakkoliv ovlivnit a nezbývá nám, než na to pouze reagovat. Myslím, že jsme se s tím popasovali poměrně úspěšně.“

Ilustrační foto
Zdroj: NWR

Předseda představenstva NWR Gareth Penny uvedl, že podmínky na trhu v průběhu 4. čtvrtletí loňského roku byly nadále náročné. To se projevilo dalším 15procentním poklesem globálních spotových cen koksovatelného uhlí. „To se nevyhnutelně podepsalo na dojednávání cen našeho koksovatelného uhlí na první kvartál tohoto roku, které v mezikvartálním srovnání klesly o sedm procent,“ dodal.

NEAUDITOVANÉ VÝSLEDKY NWR ZA ROK 2013 NAJDETE ZDE.

Kvůli poklesu ceny uhlí a vypršení platnosti úvěru spustila NWR revizi kapitálové struktury. „Do diskusí je zapojen i majoritní akcionář společnosti, firma BXR, který dal najevo, že je i se svými akcionáři připraven investovat nový kapitál do vhodně revidované kapitálové struktury,“ uvedla těžební společnost.

Analytik Sýkora: NWR musí nutně snížit své zadlužení (zdroj: ČT24)

Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory je restrukturalizace kapitálu pro zdravé fungování firmy nezbytná. "V nynější situaci firma musí maximálně snížit míru zadlužení a hlavně úroky z něj plynoucí," uvedl.

Akcie firmy se propadly k historickému minimu

Provozní ztráta EBITDA loni činila deset milionů eur (zhruba 275 milionů Kč) po zisku 210 milionů eur v roce 2012. Tržby klesly o 28 procent na 850 milionů eur. Akcie NWR na pražské burze po zveřejnění výsledků kolem 10:30 ztratily necelých 7 procent a následně klesly ještě o další procentní bod. Odpoledne se obchodovaly na historickém dnu 16,2 koruny.

Sýkora upozornil, že pád akcií NWR souvisí především se snížením odhadů množství ekonomicky vytěžitelného uhlí v dolech o dvě třetiny. „Společnost v podstatě řekla, že při dnešních cenách a při současném tempu těžby má ve svých českých dolech uhlí jen na dalších zhruba sedm let,“ vysvětlil. 

Důl Paskov
Zdroj: ČT24/NWR

Společně s akciemi NWR po oznámení výsledků ztrácela celá pražská burza, její hlavní index PX krátce po půl dvanácté spadl o 0,58 procenta na 1012,15 bodu. „Uhelná společnost NWR dnes nepříjemně překvapila investory nečekaně vysokou ztrátou za loňské čtvrté čtvrtletí. Nelichotivá čísla dále zvyšují šance na možný úpis nových akcií,“ komentoval výsledky NWR analytik Patria Direct Pavol Mokoš.