Stát chce prodat Czech Airlines, krize leteckého průmyslu totiž snižuje jejich cenu

Praha - Prodej Czech Airlines (CA) by mohl začít ještě v letošním roce, předtím, než se stačí výrazněji zhoršit situace v leteckém sektoru. Řekl to dnes agentuře Reuters zástupce ministerstva financí Tomáš Uvíra. Původní plán přitom počítal s prodejem až později v průběhu příštího roku. Opozice navíc úvahy o prodeji hází za hlavu úplně. Vláda si od prodeje 91,5procentního podílu slibuje až 5 miliard korun, současně s aerolinkami hodlá privatizovat i ruzyňské letiště, to by mělo obohatit státní pokladnu až o 100 miliard.

„Je to možná jedna z posledních šancí na prodej ČSA, protože situace na trhu by v příštích letech mohla být mnohem horší,“ řekl Uvíra, který je na ministerstvu vrchním ředitelem skupiny správy majetku. „Tendr na prodej CA by mohl být zahájen do konce tohoto roku,“ dodal Uvíra.

Smlouva s poradcem pro privatizaci CA by měla být podepsána počátkem září, uvedl Uvíra. Podle serveru Euro online bude státu radit tandem Deloitte/CMS Cameron McKenna, oficiální oznámení však úřad učiní až po uplynutí odvolacích lhůt.

Vláda bude podle Uvíry zřejmě požadovat, aby si CA až pět let po prodeji zachovaly statut národního přepravce. Podobná dohoda platí pro nizozemskou KLM, kterou v roce 2004 koupila Air France.

Správci obou státních majetků navíc mění aktiva za cílem větší atraktivnosti

Zástupci pražského letiště a Českých aerolinií jednají o vzájemné výměně pozemků v areálu ruzyňského letiště. ČSA postoupí letišti pozemky a budovy u terminálů Jih na takzvané staré Ruzyni a na oplátku dostanou nemovitosti u terminálů Sever. Oznámily to firmy v tiskové zprávě. Transakce údajně zvýší hodnotu obou společností před chystanou privatizací.

Vydáno pod