Václav Klaus: Škrtí nás vlastní hloupost a Evropská unie

Praha - Česká ekonomika potřebuje zásadní systémové změny, aby se mohla vymanit ze stávající stagnace, říká bývalý prezident republiky Václav Klaus. Od nynější vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) však potřebné reformy neočekává. „Bojím se, že vláda bude postupovat v modelu Evropské unie, to znamená přidávat regulace,“ uvedl Klaus v pořadu Ekonomika ČT24.

Klaus: Bojím se vlády v modelu Evropské unie (zdroj: ČT24)

„Vláda a její členové se vyjadřují způsobem, který naznačuje, že se v tom moc neorientují, že jsou nováčci,“ tvrdí Klaus na základě povolebních výroků členů vlády. Zdůraznil však, že nechce nový kabinet předem hodnotit: „Nechtěl bych být nespravedlivý. Měli bychom si počkat na programové prohlášení vlády, protože tam se teprve dozvíme, co vláda opravdu zamýšlí.“ Z dosavadních výroků je ovšem „dost smutný“.

  • Klaus v Ekonomice ČT24 podotkl, že žádnou ze stran, které utvořily koalici, nevolil. Sám se před volbami objevil na plakátech bloku Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové.

Vláda Bohuslava Sobotky nyní shrnuje priority jednotlivých ministrů pro programové prohlášení koaličního kabinetu. Tým složený ze zástupců sociální demokracie, hnutí ANO i lidovců by je měl do finální podoby dát během příštího týdne (více čtěte zde).

Sociální a environmentální náklady

Klaus novou vládu varuje před dalšími škrty a regulacemi. „Myslím, že po několika letech škrtů Nečasovy a Kalouskovy vlády, moc prostoru pro další škrty není,“ uvažuje bývalá hlava státu: „Spoléhat na to, že ekonomický růst zajistí vláda, je naprostý omyl, vláda není všemocná, a i kdyby byla dokonalá a zlatá, tak nejde, aby se jí podařilo ekonomiku urychlit.“ Hospodářství prý potřebuje především deregulovat.

„Potřebujeme zbavit ekonomiku škrtícího množství regulace, která na ní dopadá jak naší vlastní hloupostí, tak tím, co přichází z Evropské unie,“ radí dlouhodobý kritik EU. Česká ekonomika je podle něj zatížena sociálními a environmentálními náklady a vyžaduje strukturální změnu. Od nového kabinetu však potřebné změny neočekává.

Eurofanatici Babiš a Zeman

Václav Klaus kritizoval Sobotkovu vládu i prezidenta Miloše Zemana také kvůli plánu na přijetí eura. Přímo za „eurofanatiky“ označil ministra financí Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Zemana: „Nechápu, proč eurofanatici, což jsou, zdá se, oba tito pánové, nejdříve neodpoví na to, proč a v čem jim vadí naše vlastní měna. To se jí opravdu štítí? Jsou neradi, že mají po kapsách české desetikoruny?“ Více o tématu čtěte zde.

„Jmenování Rusnoka zhoršilo kvalitu rady“

Klaus dále kritizoval jmenování bývalého premiéra Jiřího Rusnoka novým členem rady České národní banky. I přes jisté odborné kvality to považuje za zhoršení kvality bankovní rady. Zároveň dodal, že si přímo nemyslí, že Rusnok neměl být členem rady jmenován.

  • „Já jsme jmenoval jeho předchůdkyni Evu Zamrazilovou a ona je kvalitnější ekonomkou než pan Rusnok. Já to tedy považuji za zhoršení. Ale mluvit o trafikách je laciné politické gesto,“ dotkl se spekulací ohledně jmenování (více čtěte zde).
Václav Klaus v pořadu Ekonomika ČT24
Zdroj: ČT24

Opětovně odmítl intervenci České národní banky, která během podzimu oslabila kurz české koruny (více čtěte zde). Zásah podle Klause situaci bezprostředně pouze zhoršil: „Bylo to velmi nerozumné a mrzí mne, že naši bankéři se zachovali tak nafoukaně.“

Klaus navíc vtipkoval o tom, že banka provedla intervenci sedmého listopadu, tedy na výročí Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku.