Automobilky větří příležitost v Íránu

Teherán - Írán čeká další revoluce, tentokrát automobilová. Do země se po uvolnění obchodního embarga vracejí zahraniční výrobci. Mohly by se tady rozjet zakázky za miliardy eur. A příležitost by mohly využít i české firmy.

Ekonomika ČT24: Příležitost pro automobilky v Íránu (zdroj: ČT24)

Automobilová produkce by se tak v Íránu mohla rychle vrátit k dřívějším číslům. Od zpřísnění mezinárodních sankcí v roce 2011 se v zemi propadla o 40 procent. Jejich uvolnění přivede do Íránu zahraniční firmy a miliardový kapitál, který vytvoří nová pracovní místa. 

Na každých sto obyvatel země připadá v Íránu jen pět aut a jejich stáří je v průměru 25 let. Ceny importovaných vozů jsou navíc až třikrát vyšší než na evropských nebo amerických trzích. Hlad po nových modelech za přiměřené ceny je proto v zemi obrovský. 

Mezi prvními, kdo se do Íránu chystá, jsou zástupci francouzských značek, které jsou dlouhodobě ve světě v útlumu. Zájem o zdejší trh i výrobny má podle neoficiálních informací ale také některá z velkých amerických automobilek. 

Zkrátka nejspíš nepřijdou ani čeští dodavatelé. „Pokud se na íránském trhu prosadí německé automobilky, bude to vítaná příležitost i pro české firmy,“ řekla již dříve Dagmar Kuchtová, ředitelka sekce mezinárodních vztahů, Svaz průmyslu a dopravy.