Komárkovy Moravské naftové doly chtějí dodávat plyn domácnostem

Praha - Moravské naftové doly ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka začnou nabízet plyn domácnostem. Podnik do tří let plánuje získat 200 tisíc odběrných míst. Firma slibuje domácnostem až tisícové úspory. Dosud Moravské naftové doly nabízely plyn jen velkoodběratelům.

V Česku odebírá plyn 2,6 milionu domácností. Ročně přitom změní dodavatele více než desetina z nich. MND plánuje v prvním roce získat minimálně 20 tisíc zákazníků. Společnost chce nabízet jediný tarif pro všechny typy odběratelů. A lákadlem má být hlavně úspora financí. „Máme stoletou tradici těžby ropy a zemního plynu. Díky vlastní těžbě zemního plynu plně kontrolujeme jeho cenu, a tak můžeme našim klientům garantovat dlouhodobě výhodné ceny,“ prohlásil člen představenstva Miroslav Jestřabík. 

Podle odborníka na plynárenství Vratislava Ludvíka může sice společnost prodávat plyn levněji díky tomu, že ušetří na tranzitních a nákupních poplatcích, ovšem prý jen omezenému počtu zákazníků. 

Ekonomika ČT24: MND chce dodávat plyn domácnostem (zdroj: ČT24)

V Česku se spotřebuje ročně 8,5 miliardy kubických metrů plynu. Z toho na domácnosti připadá asi 2,4 miliardy kubíků. MND podle Ludvíka vytěží asi 200 milionů kubíků. Může tedy na trhu zaujmout maximálně 8procentní podíl. „Mohou být relativně dobrým hráčem na trhu, ale rozhodně ne nejvýznamnějším,“ uvedl. Plán MND dodávat plyn do tří let do 200 tisíc domácností přitom představuje na trhu podíl 7,7 procenta. 

Smlouvy mají být na dobu neurčitou, vypověditelné bez jakýchkoliv sankcí a poplatků. Firma bude dodávky plynu domácnostem nabízet pouze na internetu nebo přes zákaznickou linku. 

Na českém trhu nyní plyn dodává přes třicet společností. Přes polovinu domácností zásobuje plynem společnost RWE. Pražská plynárenská má na trhu 15procentní podíl. ČEZ Prodej dodává asi do desetiny domácností. Na Bohemia Energy připadá sedm procent a E.ON šest procent. Ostatní dodavatelé podle OTE obchodují s celkovým podílem zhruba čtyři procenta. MND plánuje do tří let zaujmout podíl asi 7,7 procenta. 

Podíl firem na trhu dodávek plynu
Zdroj: ČT24/ČTK