Šéf ČEZu Beneš: Unie by neměla mít žádné cíle o obnovitelných zdrojích

Praha – Šéfovi představenstva energetické společnosti ČEZ Danielu Benešovi se nelíbí nejnovější návrh Evropské komise, který kromě závazku snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent obsahuje i celounijní závazek zvýšení objemu energie z obnovitelných zdrojů. EU by se podle něj měla pouze snažit omezovat skleníkové plyny. Využití obnovitelných zdrojů by neměl být konečný cíl, ale pouze nástroj k dosažení toho cíle, prohlásil v Beneš v Otázkách Václava Moravce.

Návrh nové evropské legislativy tento týden ve středu představil předseda komise José Barroso. Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. V návrhu nového rámce pro klimatickou a energetickou politiku komise počítá i s celounijním závazkem produkovat ke stejnému roku 27 procent energie z obnovitelných zdrojů.

Ekologické organizace jsou přesvědčeny, návrh EK je jasně psán rukopisem šéfů 12 velkých energetických firem. Firmy jako německý E.ON, RWE či český gigant ČEZ se spojily do jedné iniciativy a evropským politikům předložily vlastní návrh. Šéf ČEZu Daniel Beneš však odmítl, že by komise na jejich stanoviska brala zřetel. „Návrh, se kterým ve středu přišla komise, určitě není návrhem, který jsme napsali my. Kdybych ho psal já, vypadal by trochu jinak,“ vyjádřil Beneš svou nespokojenost.

Nejvíce generálnímu řediteli jedné z největších evropských energetických firem vadí závazek unie o zvyšování podpory obnovitelným zdrojům energie. „Závazný cíl na úrovni celé unie je něco, co se bude špatně vykládat, a já nesouhlasím s tím, aby byl vůbec nějaký závazný cíl v obnovitelných zdrojích,“ poznamenal Beneš v OVM. „Pokud se bude dál trvat na dodržování cíle vyššího využití obnovitelných zdrojů, potáhne to určitě cenu elektřiny směrem nahoru,“ zdůraznil Beneš.

Větrná turbína
Zdroj: Jiří Řezáč/ISIFA

Sám Barroso ve středu připustil, že z čistě ekonomického pohledu by jen jeden závazný cíl snížení emisí unii stačil. Absence cíle týkajícího se obnovitelných zdrojů by ale podle něj byla „politicky velmi negativní“.

Zateplování nás nespasí

Přísliby zvyšování energetické účinnosti a úspor, které figurují v nyní platných energetických závazcích, z nového návrhu ovšem vypadly. Ekologové to označují za „nebezpečný ústupek velkým energetickým firmám i zastaralému průmyslu“. „V září minulého roku 12 velkých provozovatelů uhelných a plynových elektráren napsalo EK, že žádají, aby návrh nové legislativy neobsahoval konkrétní cíle na snižování plýtvání energií v Evropě, a přesně toto nový návrh EK splňuje,“ řekl pro OVM programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký.

Daniel Beneš, generální ředitel, předseda představenstva, ČEZ (zdroj: ČT24)

Ovšem i šéf ČEZu považuje tento krok za chybný. „Určitě by tento cíl měl být přesněji formulován a nevím, proč nebyl zahrnut. Samozřejmě, že je potřeba pracovat s účinností a s úsporami, a zateplovaní je jedna z cest, jen to nás ale bohužel nespasí,“ poznamenal Beneš. Evropská komise již přislíbila, že k této problematice se ještě letos vrátí při prověrce své odpovídající směrnice. Podle evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera by revize měla být hotova v červenci, reakci komise je tedy možné čekat na podzim.