Británie hájí svůj národní poklad – whisky

Londýn - Britská vláda brání skotskou whisky, významný exportní artikl. Pravidla její výroby už sice hlídá speciální zákon o skotské z roku 1988, v poslední době ale na zahraničních trzích bojuje s nelegálními napodobeninami. Na její obchodní ochranu proto Británie zavádí nový certifikační systém. Pokud se výrobce nezaregistruje nebo nesplní jeho přísná pravidla, na trhy Evropské unie se nedostane vůbec. Licence mají ale pomoci i na dalších trzích, a to hlavně v Asii.

Skotové vypálili první zlatavý destilát už v 15. století. Na svou tradici jsou proto náležité hrdí a pečlivě ji hlídají. Aby se whisky mohla nazývat skotskou, musí dodržet několik náležitostí - předně musí být skutečně vyrobena ve Skotsku z místní vody a obilnin, do lahví se může stáčet s nejméně 40 procenty alkoholu a předtím musí zrát na území Skotska v dubových sudech nejméně tři roky. 

„Jsme rádi, že se do toho vláda vložila a prosadila tenhle systém. V celém světě máme problémy s náhražkami skotské, které na tohle označení nemůžou ani pomyslet. Musíme zajistit, aby takovéto produkty zmizely z trhu, nekazily nám obchody a naší skotské nekazily pověst,“ říká David Frost z Asociace výrobců skotské whisky. 

Zařazením do programu se každý producent podřídí přísnému dohledu nad výrobou a postupy, kde bude sledován prakticky každý krok - od výběru surovin přes jejich zpracování v jednotlivých úsecích, ať už v palírnách, nebo stáčírnách. Výměnou za to ale dostane obchodní ochranu prestižní značky. 

Danny Alexander, hlavní sekretář britského ministerstva financí

„Bohužel naše značky musí po celém světě tvrdě bojovat s plagiátory a podvodníky - vedou se kvůli tomu desítky soudů a sporů. Tenhle systém zajistí jasná a průhledná pravidla a hlavně záruky - pro obchodníky i zákazníky, že kupují skutečně skotskou whisky.“ 

Tažení proti plagiátům skotské whisky (zdroj: ČT24)

Každý čtvrtý nápoj nebo jídlo vyvezené z Británie je whisky 

Obchodní důležitost whisky v britské ekonomice je přitom naprosto zásadní – ta skotská totiž tvoří čtvrtinu všech exportů jídla a nápojů ze Spojeného království a objemy vývozu stále rostou. V roce 2012 se jí vyvezla skoro miliarda a 200 000 lahví za v přepočtu 140 miliard korun. Ještě větší význam má pro samotné Skotsko. 

Rozhodující jsou teď hlavně exporty do Asie, vysvětluje Gavon Hewitt z Asociace výrobců skotské whisky. „Tamní střední třída teď čítá asi 500 milionů lidí, v roce 2030 to budou víc než tři miliardy - to jsou naši potenciální zákazníci,“ dodává. 

Skotská whisky se tak stane prvním druhem nápoje, který se dočká speciální ochrany podle nových pravidel. Vláda ale brzy plánuje přidat i další výrobky – jako druhá přijde na řadu irská whiskey a také jablečná pálenka ze Somersetu.

Vydáno pod