Plyn místo benzinu tankuje stále více Čechů

Praha - Zájem Čechů o stlačený zemní plyn CNG roste. Loni ho spotřebovali zhruba 22 milionů kubíků. To je o 44 procent víc než v roce 2012. Prudký nárůst však může mít i negativní dopad na státní kasu. CNG je totiž na rozdíl od benzinu či nafty zvýhodněný nižší sazbou spotřební daně. Změnu ale ministerstvo financí nechystá.

Ve světě jezdí na stlačený zemní plyn 17 milionů aut. Česko jich má zatím 7 000. I tak se ale celková spotřeba CNG v tuzemsku za posledních pět let ztrojnásobila. „Za rok 2013 máme nárůst 40 procent v prodeji CNG. V minulých letech to bylo přes 20 procent a očekávám, že nárůst bude ještě vyšší, že bude kolem 50 procent každý rok,“ předpovídá Jiří Šimek z Českého plynárenského svazu (ČPS). 

„CNG je v současnosti nejekonomičtější palivo, pokud by například všechny vozy v ČR přešly z benzinu na CNG, klesly by náklady na provoz vozů asi o 200 miliard korun, a to nepočítám úspory za výrazné snížení emisí,“ dodává Šimek. 

V posledních letech už CNG přichází na chuť řada velkých firem. Třeba Česká pošta má ve svém vozovém parku už skoro 700 aut na stlačený zemní plyn. Do budoucna chce přidat další čtyři stovky. Úspora je prý až čtyřicetiprocentní. Podobnou cestou se vydali i někteří dopravci - například ČSAD Kladno. První autobusy na plyn pořídil podnik před dvěma lety, dnes jich má 28. 

Kde ale natankovat?

Firemní CNG vozové parky se podle ČPS rozšíří ve chvíli, kdy Škoda Auto uvede na trh novou Octavii s pohonem na CNG. Octavia je dlouhodobě nejprodávanějším autem v ČR a ve většině případů slouží právě ve firemních flotilách jako služební vozidlo. 

Každé plus má ale i své minus. Jedním z nich jsou náklady – pořizovací cena autobusu na plyn je totiž vyšší než u normálního autobusu. A plyn se také nedá koupit na každé benzince. CNG můžou tuzemští řidiči natankovat zhruba na padesátce stanic. Na západ od českých hranic je situace výrazně lepší. Takové Německo jich nabízí asi tisícovku, Itálie kolem 800. Česko by se mohlo do tří let dočkat podle plynařů stovky nových míst.

Ekonomika ČT24: Spotřeba CNG roste (zdroj: ČT24)