Na růst si počkáme alespoň dva roky, tvrdí odbory

Praha – Česká ekonomika se vrátí k růstu nejdřív v roce 2016. Do té doby bude stagnovat. Předpovídají to analytici Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ti rovněž tvrdí, že zaměstnancům se loni výrazně zhoršily pracovní podmínky – přibylo práce na černo, více firem se opožďovalo ve vyplácení mezd či zakazovalo svým pracovníkům vstoupit do odborů.

V letošním roce očekávají ekonomové ČMKOS ekonomický růst do jednoho procenta. Hlavním viníkem tohoto stavu je podle nich bývalý Nečasův kabinet a jeho úsporná politika.

„Tento rok může být nanejvýš rokem stabilizace stagnace, ale rozhodně ne rokem nějakého růstu,“ uvedl makroekonom odborů Jaroslav Ungerman. Odboráři podotkli, že zatímco okolní státy se začínají z krize vzpamatovávat, v Česku se situace nelepší a nezaměstnaných přibývá. Země se s recesí potýká už šest let.

Makroekonom Martin Fassmann je přesvědčen, že v tuzemsku teprve doznívají důsledky úspor ve veřejných rozpočtech z minulých let. „Problémy pokračují. Máme velké obavy, že se setrvačnost ekonomiky nedá zlomit přes noc. Bude to mít nepříznivé konsekvence pro letošek i příští rok,“ dodal Fassmann. Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů naopak očekává, že se ekonomika dostane z útlumu už ve druhém pololetí roku 2015.

Jak se bude vyvíjet české hospodářství?

2013

  • Česká bankovní asociace (ČBA) -1,0 %
  • Česká národní banka (ČNB) -0,9 %
  • Ministerstvo financí (MF) -1,0 %
  • Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) -1,0 % až -1,5 %

2014

  • Česká bankovní asociace (ČBA) +1,9 %
  • Česká národní banka (ČNB) +2,1 %
  • Ministerstvo financí (MF) +1,3 %
  • Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) 0,0 % až +1,0 %

Investiční výdaje plánované v rozpočtu na rok 2014 podle ekonomů nebudou stačit na hospodářské oživení. Zvýšit by se měla především domácí spotřeba. Odbory žádají vládu, aby po svém nástupu vytvořila „reálný program“, kam by se měla česká ekonomika ubírat. Předáci věří, že se jim bude ve vyjednávání s novým osazenstvem Strakovy akademie dařit lépe než v minulosti.

Dosavadní jednání s koaličními stranami zanechala podle prvního místopředsedy odborů Václava Pícla v předácích pozitivní dojem. „Prioritou pro nás je obnovení sociálního dialogu,“ konstatoval Pícl. Koalice prý přislíbila, že v rámci tripartity projedná s odboráři a podniky i programové prohlášení budoucí vlády.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 29 svazů, které mají asi 370 000 členů. V tomto roce se chce soustředit na prosazování opatření, která by měla pomoci ekonomickému oživení a zvýšení zaměstnanosti. Chce též vyjednávat o zvýšení minimální mzdy, zrušení reforem Nečasovy vlády či boji proti daňovým únikům.

Spolupráce zaměstnanců a firem nefunguje

Odbory se kriticky vyjádřily i k vývoji pracovního prostředí v Česku. Jejich analýza ukázala, že zaměstnavatelé v minulém roce stále častěji zneužívali strach lidí ze ztráty práce. Zaměstnanci tak museli pracovat přesčas či o víkendech, za což nedostávali zákonné příplatky. Mnohdy ani neměli řádnou smlouvu a mzdy dostávali s několikaměsíčním zpožděním. Peníze navíc obdrželi „na ruku“, zaměstnavatel za ně tedy neplatil odvody, případně je nutil ke zřízení živnostenského listu a přechodu na švarcsystém.

„Řada firem se tváří, jako kdyby žádný zákoník práce neexistoval,“ poznamenal právník odborů Vít Samek. Zatímco ve vyspělých evropských zemích spolupráce zaměstnavatelů se zaměstnanci funguje, v Česku se jí podle Samka příliš nedaří. „Potřebujeme vrátit ČR na cestu vyspělé evropské země, abychom se vyhnuli tomu, co hrozí ze třetího světa,“ varoval právník. ČMKOS požádá vládu, aby se situací zabývala a přijala legislativní změny.

Zaměstnavatelé oponují, že problémy se objevily pouze výjimečně nebo v podnicích, které měly finanční problémy. „Nemáme žádné informace o tom, že u nás by se situace zhoršila,“ reagoval za Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů její prezident Jan Wiesner. Zdůraznil, že konfederace se například dlouhodobě staví proti švarcsystému.

Evropská komise: Pracující jsou stále víc ohroženi chudobou

Na zhoršující se životní podmínky zaměstnanců upozornila taky Evropská komise. Ta považuje za jeden z nejhmatatelnějších sociálních dopadů hospodářské krize v EU rostoucí ohrožení pracující populace chudobou (tzv. working poor). Ani nynější mírné snižování nezaměstnanosti by při stále se zvyšujících rozdílech ve výši platů nemuselo trend otočit.

„Musíme věnovat pozornost nejen samotnému vytváření pracovních míst, ale i kvalitě práce a mzdové úrovni,“ podotkl komisař pro sociální problematiku László Andor, který představil zprávu o zaměstnanosti a sociálním vývoji v Evropě v roce 2013. V dokumentu se píše, že ohrožení chudobou u lidí v produktivním věku ukazuje na špatně fungující trhy práce. Stále víc se taky rozevírají nůžky mezi domácnostmi s vysokými a nízkými příjmy.