Londýn táhne, loni sem přijelo pět milionů turistů

Londýn - Londýn byl v létě turistickou jedničkou. V žebříčku návštěvnosti porazil i francouzskou Paříž nebo americký New York. Podle evropských statistik přilákal rekordní počet lidí - celkem 4 miliony a 900 tisíc. To je ve srovnání s předloňskými prázdninami víc než pětiprocentní nárůst.

Londýn je mezi turisty jedničkou (zdroj: ČT24)

Britská ekonomika v posledních měsících neustále roste. V prosinci poprvé po čtyřech letech zkrotila svou inflaci na plánovaná dvě procenta. A právě cestovní ruch je pro kondici hospodářství klíčový. Londýnský starosta Boris Johnson se proto nechal už několikrát slyšet, že ho podpoří všemi dostupnými prostředky. 

Narození královského potomka a tradiční Wimbledon, který k potěšení Britů vyhrál domácí tenista Andy Murray, byly důležité milníky, které přispěly loni v létě k rekordní návštěvnosti. Do britské metropole přijelo téměř 5 milionů turistů. Meziročně je to víc než pětinový nárůst. Už o rok dřív začala turisty do Londýna lákat letní olympiáda. A do dějiště her se pak mnoho z nich vracelo i loni. 

A během svého letního pobytu v Londýně se turisti nezdráhali sáhnout hlouběji do peněženky. V místních obchodech, hotelech a restauracích utratili víc než 3 miliardy liber. To je o pět procent víc než v roce 2012. V boji o turistický trůn tak britská metropole porazila i New York nebo Paříž. 

Generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) Talíb Rifáí: „Rok 2013 byl pro mezinárodní cestovní ruch skvělý rok. Odvětví cestovního ruchu prokázalo pozoruhodnou schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám na trhu, což vyvolalo růst a tvorbu nových pracovních míst na celém světě navzdory doznívajícím ekonomickým a geopolitickým problémům.“ 

Loni cestovalo přes miliardu lidí. Růst počtu turistů zaznamenaly všechny regiony, hlavním tahounem však byly rozvíjející se země. Nejvyšší byl růst ve východní Asii, kde počet turistů stoupl o deset procent. Následovaly střední a východní Evropa, severní Amerika a jižní Evropa. V celé oblasti Asie a Tichomoří a v Africe počet turistů vzrostl o šest procent, v Evropě o pět procent. A i letos by měl turismus na celém světě růst, a to až o 4,5 procenta