Po práci do práce? Realita, kterou zakouší pětina Čechů

Praha – Každý pátý Čech si ke svému platu přivydělává – buď mají další pracovní poměr, nebo se pouštějí do samostatného podnikání. Po penězích navíc se nejčastěji shánějí mladí lidé. Prakticky všude tak roste zájem o brigády, které lze stihnout při běžném pracovním úvazku. Jejich nabídka však spíš stagnuje.

Druhé zaměstnání není v Česku ničím výjimečným. Centrum pro výzkum veřejného mínění loni v srpnu publikovalo studii, podle které se k němu přiznává více než 100 tisíc lidí. Podle odhadů ekonomů jich ale může být přes milion (čtete víc).

Drobným podnikáním – třeba ruční výrobou šperků – si přivydělává zhruba desetina Čechů. Minimálně stejný počet lidí, kteří si chtějí vylepšit rodinný rozpočet, se pak nechává zaměstnat. „Lidé v České republice nejsou příliš podnikaví, nemají chuť se osamostatnit a pracovat sami na sebe,“ domnívá se analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

V posledních měsících nabídek na brigády moc nepřibývá, zato roste počet zájemců, kteří by si rádi přilepšili k platu. „Měli jsme mnohem víc zájemců než v předchozích letech. Lidé se snaží najít si práci v obdobích, kdy vědí, že budou potřebovat víc peněz – a Vánoce jsou typické,“ říká prezidentka Asociace personálních agentur Jaroslava Rezlerová.

Jedním z nejoblíbenějších přivýdělků je prodej vlastních výrobků po známých nebo prostřednictvím internetu – takto si lze vydělat od několika stovek do několika tisíc měsíčně. Vedle toho lidi vyhledávají také administrativní práce – za dvě až tři hodiny plnění obálek denně slibuje na internetu jedna z firem skoro 12 000. Při výběru brigády ovšem musí být zájemci opatrní. Ne všechny firmy, které přivýdělek nabízejí, jsou seriózní.

Kdo má potřebné znalosti a dovednosti, může vyzkoušet i něco kvalifikovanějšího – od vedení účetnictví, přes doučování cizích jazyků až po fotografování na zakázku.

Přivyděláváte si a chcete vědět, jak je to s placením daní, sociálního a zdravotního pojištění nebo která z forem pracovněprávního vztahu je pro brigádu nejvhodnější? Podrobnosti se dozvíte zde.

Pro informace o přivýdělku při mateřské nebo rodičovské dovolené klikněte sem.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění ze srpna 2013 se svými příjmy jen těžko vychází víc než polovina českých domácností. A podobný problém mají i Němci. Průzkum německého Spolkového úřadu práce informoval o rostoucím příklonu tamních obyvatel k druhému zaměstnání, takzvanému „minijobu“ (čtete víc).

Události: K platu si chce přilepšit každý pátý Čech (zdroj: ČT24)