Co Nor, to (teoreticky) milionář

Oslo - Peníze z Norského státního ropnému fondu dělají z každého Nora „teoretického“ milionáře. Podle počítadla na stránkách norské centrální banky, která fond spravuje, už je ve fondu 5,1 bilionu norských korun (v přepočtu 16,7 bilionu korun). A jelikož má Norsko podle posledních odhadů něco málo přes pět milionů obyvatel, na každého z nich tak připadá více než milion norských korun.

„Je to vůbec poprvé, kdy fond dosáhl hranice milionu na obyvatele,“ prohlásil mluvčí banky Thomas Sevang. Norský ropný fond je přitom největším státním investičním fondem na světě. Jeho úkolem je spravovat a investovat přebytky příjmů z prodeje ropy a plynu, aby zabránil přehřátí norské ekonomiky. Vlastní zhruba jedno procento světových akcií, ale také dluhopisy a reality od Londýna po Boston.

Polštář na horší časy

Ovšem běžní Norové k těmto penězům nemají přístup. Finance ve fondu jsou určené na horší časy pro budoucí generace a mají zemi ochránit před případným nečekaným výkyvem cen ropy a plynu. Vláda smí ročně utratit čtyři procenta financí ve fondu, což je o něco více, než činí roční návratnost investic.

I když Norsko převážnou část obrovských zisků z prodeje ropy a plynu ukládá do fondu, příjmy země jsou i tak vysoké. Právě tato praxe podle některých analytiků přispívá k tomu, že stát se zdráhá uskutečnit reformy nebo snížit dotace, které jsou jinde nemyslitelné. Díky zemědělským dotacím mohou třeba zemědělci v polárních oblastech chovat dojnice ve vytápěných kravínech.

Těžba ropy v Norsku
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/gigishots

Navíc podle některých komentátorů bohatství země přispívá i k tomu, že část Norů nechce pracovat. „Jeden z pěti lidí v produktivním věku dostává místo práce nějakou formu sociální podpory,“ upozornil hlavní ekonom DNB Markets Oeystein Doerum. Oficiální míra nezaměstnanosti v zemi přitom činí 3,3 procenta.

Norsko a jeho ropné bohatství

  • Země je sedmým největším vývozcem ropy na světě. 
  • Výše peněz ve fondu nyní odpovídá 183 procentům loňského hrubého domácího produktu země. 
  • Do roku 2030 se částka ve fondu má zvýšit na 220 procent HDP.