Vláda bookmakery nezajímá, vsadit si ale lze na zlínské volby

Praha – Rádi byste si vsadili třeba na to, kdy prezident jmenuje novou vládu? U sázkových kanceláří to nelze. Místo toho si ale můžete vsadit třeba na to, kdo usedne v Senátu místo Tomia Okamury. Přesto, že sázky na volby tradičně lákají, masový zájem zlínské volby zatím nepřitáhly: ale jednu zajímavost přece jen přinesly: jeden z hráčů totiž neváhal utratit 20 tisíc korun za tip, že k volebním urám na zlínsků přijde o víkendu méně než třetina oprávněných voličů.

Přestože prezident ve čtvrtek pro agenturu Reuters poodhalil své plány ohledně jmenování nové vlády, za necelý rok svého úřadování již několikrát prokázal, že dokáže překvapit. Tudíž ani fundovaní politologové si netroufají odhadnout, kdy konečně dojde ve Strakově akademii ke střídání stráží. Sázkové kanceláře jsou přesto přesvědčeny, že karty jsou rozdané jasně, a v tuto chvíli je tedy téma nové vlády z hlediska sázek neatraktivní.

„Jak jsme sledovali situaci v médiích, tak se nám zdá, že jmenování vlády by mohlo proběhnout hladce. V tuto chvíli jsme se proto sázku například na to, jestli Miloš Zeman odmítne někoho jmenovat, nebo jmenuje vládu tak, jak ji navrhne pan Sobotka, rozhodli nezařadit,“ vysvětlil v rozhovoru pro portál ČT24 mluvčí Fortuny Petr Šrain. I přesto ale sázková kancelář situaci kolem jmenování nové vlády monitoruje a slibuje: pokud se objeví zajímavá příležitost, sázku určitě vypíšeme.

Vyhlášení sázky na jmenování vlády zvažovala také Sazka, avšak tuto variantu nakonec zavrhla. Jejím bookmakerům se totiž nezdála pro firmu výhodná. Navíc ve prospěch politiky nehrály ani průzkumy mezi sázkaři. „Lidé jsou z politiky otrávení, spíš se těší, jak budou sázet na olympiádu,“ tvrdí mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Politické sázky v číslech

  • Historicky nejatraktivnější nesportovní sázkařskou událostí v Česku byly loňské prezidentské volby. U třech největších hráčů na trhu na ně lidé prosázeli více než 50 milionů korun.
  • Za sázky kolem říjnových voleb do Poslanecké sněmovny Češi utratili 26 milionů korun.
  • Loni v létě se dalo sázet i na pád Nečasovy vlády. A při stanovování kurzu bookmakeři docela zabodovali. Pád kabinetu v polovině června hodnotili kurzem 1,5:1, tedy jako velmi pravděpodobný. V kurzu 2:1 se pak sázelo na to, že se ještě do konce roku uskuteční předčasné volby.
Zasedací sál vlády
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Z politiky jenom zlínské volby

Jediná politická událost, na kterou si lidé mohou nyní u tuzemských firem vsadit, jsou tak doplňující senátní volby na Zlínsku, které startují právě dnes. Sázky na ně vypsala Fortuna a paradoxně také Sazka. Proč v tomto případě nevěřila průzkumům? „Sázky na volby tradičně lákají i jiný typ sázejících než obvyklé sázkaře na sportovní události. Doplňující volby do Senátu tak byly logickým pokračováním našich aktivit,“ vysvětlil Friedmann.

Masový zájem ale zlínské volby zatím nepřilákaly. Doposud se prodaly jen stovky tiketů. Sazka hlásí sázky v řádu tisíců korun. Obdobně je na tom také Fortuna. Nejvyšší sázku přijala na volební účast. Jeden z hráčů si vsadil 20 tisíc korun na to, že svůj hlas do urny hodí méně než třetina oprávněných voličů.

Sázkové kanceláře nicméně nejsou v přístupu ke zlínským volbám zdaleka jednotné. Například Tipsport považuje vypsání takové sázky za bláhové. „Je to marginální záležitost. Senátní volby obecně, co máme zkušenosti z minulosti, patří z pohledu sázkařů k nejméně atraktivním událostem ze společenské, resp. z politické sféry. Je to dáno hlavně tím, že tam nejsou tak známé a propírané osobnosti. Sázkaři nebudou tipovat nikoho, koho vůbec neznají,“ prohlásil mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Sázková kancelář
Zdroj: ČT24

Politika drtí showbyznys

Politika obecně je však i přesto populární, na tom se sázkové kanceláře shodnou. Obliby sportovních sázek sice nedosahuje a na celkovém ročním obratu kanceláří se podílí jen jednotkami procent, z kategorie společenských sázek ale patří k nejoblíbenějším. „Z poslední doby byl z oblasti showbyznysu nejatraktivnější StarDance. Tam naši klienti prosázeli kolem 5 milionů korun, u volebních věcí, jako byla například loňská volba prezidenta, se to může dostat k 10 milionům korun,“ říká Ježek.

Sázet se nemusí ale zdaleka jen na volby. V prosinci si Češi mohli například tipnout, zda vánoční projev prezidenta přeruší nějaká mimořádná událost, například technická porucha, hackerský útok nebo dokonce zdravotní indispozice hlavy státu. Z dalších témat okrajově spojených s politikou v nabídkách figurovala například otázka, zda se podaří otevřít tunel Blanka nebo jestli se podaří včas dostavět metro do Motola.

Proč sázení táhne?

„Je spousta lidí, kteří mají problém dosáhnout se na nějakou životní úroveň, kterou by si představovali, a tak svůj život tráví sněním o tom, jaké by to bylo, kdyby byli bohatí. Toto snění se realizuje tím, že dojdou do trafiky, koupí si tiket a na třicet sekund nebo na dvě minuty se zasní a představují si, že vyhrávají. Pak jsou sice zklamaní, ale ten krátký zážitek jim za to stojí,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 psycholog Jeroným Klimeš.

V kuchyni u bookmakerů

A jak vlastně témata pro politické sázky vznikají? Třeba volby jsou podle sázkových kanceláří typicky tématem číslo jedna. Při stanovování kurzu bookmakři vycházejí z předvolebních průzkumů, výsledků předchozích voleb a sledují i ankety v médiích nebo diskuse na sociálních sítích. Roli pak hraje také pravděpodobnost, s jakou zvolená situace nastane. Aby ale byla sázka atraktivní, nesmí být podle bookmakerů pravděpodobnost příliš jednostranná.

Šanci ovlivnit téma sázek mají také samotní hráči. Sazka si mezi nimi pravidelně dělá průzkumy. Fortuna šla ještě dál. „My jsme na konci loňského roku pro naše registrované zákazníky spustili facebookovou aplikaci, v rámci které nám mohou dávat podněty ohledně toho, co jim v nabídce chybí. Bookmakeři pak v určených termínech vybírají několik příležitostí, které jsou proveditelné, a ty jsou pak následně zařazeny do nabídky,“ uvedl Šrain. O politiku si ale zatím klienti Fortuny příliš nepsali. Místo toho si řekli o sázku na to, že fotbalová Slavie sestoupí z Gambrinus ligy, že Česko porazí v prvním kole Davis cupu Nizozemsko bez prohraného zápasu nebo jestli se zpěvačka Iveta Bartošová rozvede s Josefem Rychtářem.

Tipsport dokonce v minulosti experimentoval s individuálními sázkami. Tatínek z Ostravska si tak například vsadil, že si do 20 let jeho v té době desetiletý syn zahraje ve fotbalové reprezentaci. Nakonec od tohoto typu sázek ale kancelář ustoupila. Podle Ježka totiž bylo určování kurzů pro bookmakery velmi náročné, obtížná byla také archivace dlouhodobých sázek. A ve výsledku vynaložené úsilí neodpovídalo očekávaným ziskům.

Vydáno pod