Hypoteční rekord: Češi si loni půjčili 155 miliard

Praha – Loni si Češi na hypotékách půjčili 155 miliard korun, což je nejvíce za posledních sedm let. V průměru si lidé půjčují 1,8 milionu korun a volí fixaci na pět let. Na rekordní výši se hypoteční úvěry vyšplhaly díky nízkým úrokům, které loni klesly na historické dno. Češi investovali peníze hlavně do koupě starších bytů a rodinných domků.

Podle odhadů vzrostl v roce 2013 v Česku objem poskytnutých hypotečních úvěrů meziročně o 28 procent na rekordních zhruba 155 miliard korun. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky půjčily v roce 2007, kdy to bylo necelých 143 miliard korun

Lidé volili hypotéky hlavně díky nízkým úrokům. Ty byly nejníže loni v červenci, kdy klesly na průměrnou hodnotu 2,95 procenta. Úroky ale s blížícím se koncem roku opět stoupaly nahoru, v listopadu činila jejich průměrná hodnota 3,09 procenta

Třetina loňských hypoték jsou přitom refinancované úvěry. Ty podle ředitele Hypoteční banky Jana Sadila loni dosahovaly výše 50 miliard korun. O rok dřív to bylo přitom o více než 15 miliard méně. 

Lidé na hypotéky kupovali ve větších městech především menší starší byty, v menších městech pak zase Češi hypotéky využívali na koupi starších rodinných domků. Výjimkou je ale Praha, kde šly na dračku větší byty o velikosti 3+1. A kupovaly se i nové byty, loni se jich v hlavním městě prodalo přes 5 tisíc, což je asi o čtvrtinu více než předchozí rok. 

„Na rozdíl od zbytku republiky vykazuje rezidenční trh v Praze všechny aspekty zdravého a racionálně fungujícího trhu, který se dokázal vyrovnat s novou cenovou realitou, tedy skokovým poklesem cen, poměrně rychle a úspěšně. Není náhodou, že trh nových bytů v Praze roste již čtvrtým rokem v řadě. Díky tomu předpokládám, že i v roce 2014 můžeme od pražského rezidenčního trhu očekávat podobné výsledky okolo hranice pěti tisíc prodaných bytů,“ odhaduje ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec. 

Jaké dělají lidé nejčastěji chyby při výběru hypotéky?

Neporovnají si nabídky ostatních bank a spokojí se s hypotékou od banky, u které mají svůj běžný účet. Zákazníci se také často víc zajímají o co nejnižší úrokovou sazbu a nehledí tolik na celkovou cenu hypotéky. Mezi další chyby patří také nadhodnocování příjmů a nebo zatajování dosavadních dluhů. Jak ale každé malé dítě ví – lež má krátké nohy – a lidé na ni často doplatí. 

Vydáno pod