Elektromobil Model S by se mohl vyrábět v Česku, Tesla rozšíří výrobu

Praha - Český stát chce do země přivést další automobilku. Nabídku na postavení závodu v zemi poslal americké firmě Tesla Motors, která chce své elektromobily nově vyrábět v Evropě. Agentura CzechInvest, která má snahu o získání investora na starosti, jednání komentovat nechce. Automobilce se v poslední době daří a její akcie jen za loňský rok vzrostly víc než čtyřnásobně. Zprávu přinesla Mladá fronta DNES.

Jde o „velice citlivý projekt“, a proto jsou informace o průběhu jednání velmi skoupé. Jisté však je, že česká strana má o výrobce elektromobilů velký zájem. Roli může hrát prim značky, budoucnost segmentu elektromobilů a exklusivita investice, která by mohla přinést samozřejmě i pracovní místa. Agentura CzechInvest proto vývoj bedlivě sleduje.

Tesla Motors se zaměřuje na výrobu vozů na elektřinu. Designově líbivý Tesla Model S se však zatím pohybuje ve spektru luxusních vozů, neboť jeho cena začíná na milionu korun. Nicméně například v Norsku byla v prosinci Tesla nejprodávanější značkou, byť díky velkým dotacím. Model je v základní verzi schopen urazit vzdálenost 335 km a vyvinout nejvyšší rychlost 193 km/h.

Co může Česko nabídnout:

  • Tradice automobilového průmyslu
  • Dodavatelská základna pro automobily
  • Pracovní síla
  • Strategická poloha
  • Podpora vlády - daňová zvýhodnění, levnější pozemky či příspěvek na zaměstnance

Americký výrobce elektromobilů si pro svůj název vypůjčil jméno amerického vynálezce srbského původu Nikoly Tesly. V Československu fungoval před rokem 1989 stejnojmenný podnik vyrábějící elektrotechniku a spotřební elektroniku značky Tesla.

„TESLA je zkratka spojení TEchnika SLAboproudá, nemá to s Nikolou Teslou co dělat,“ cituje MfD Františka Hálu, předsedu představenstva Tesla Holdingu, vlastněného z Lucemburska, kterému ochranná známka Tesla patří. „Firma Tesla z USA nás oslovila před asi třemi čtyřmi lety a diskutovali jsme o používání značky. Domluvili jsme se, že to v Evropě mohou prodávat, platí nám za použití známky,“ potvrdil Mladé frontě DNES Hála.

Vydáno pod