Singer: První významná čísla o dopadu intervencí budou v únoru

Londýn - Česko má nejlepšího centrálního bankéře Evropy. Alespoň podle britského měsíčníku The Banker, který patří do mediální skupiny Financial Times. List ocenil odvahu, s jakou guvernér České národní banky Miroslav Singer vyřešil problém silné koruny při slabé kondici ekonomiky, která je navíc malá a velmi proexportně orientovaná. Radikální řešení v podobě intervencí bylo podle časopisu nezbytné. V rozhovoru pro ČT24 guvernér uvedl, že první směrodatné údaje o dopadu intervencí bude mít centrální banka v únoru.

Miroslav Singer podle svých slov vnímá ocenění časopisu The Banker jako prestižní. „Ocenění konstatuje, že centrální banka se chová způsobem, který je konzistentní s tím, jak je dnes vnímána teorie a praxe měnové politiky,“ podotkl šéf Bankovní rady.

Intervence na devizovém trhu česká centrální banka zvažovala už dávno před oznámením. Ve chvíli, kdy nastalo dnes už známé datum 7. listopadu 2013, se koruna propadla o 4,7 procenta. Následně ji čekal pád o další dvě procenta.

„Stručně řečeno, další uvolňování měnové politiky nebylo předtím tolik potřeba. Ovšem v posledním čtvrtletí roku 2013 náš model ukázal, že bylo třeba zasáhnout a politiku uvolnit. Už to nešlo ignorovat,“ prohlásil Miroslav Singer v rozhovoru pro The Banker.

Dosavadní data, získaná v období po intervenci, prý odpovídají předpokladům bankéřů. Guvernér nicméně připustil, že je stále příliš brzy na přesné vyhodnocení dopadu intervencí. „První skutečně významná čísla dostaneme v únoru,“ upřesnil Singer s tím, že vánoční ceny bývají ovlivněny různými marketingovými akcemi prodejců, a proto bude ČNB brát v potaz až údaje z prvního měsíce nového roku.

Kohout: Vybrali tu nejhorší možnost

Bývalý člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ekonom společnosti Partners Pavel Kohout ale ve vysílání ČT24 kroky centrální banky kritizoval. Prý měla jiné možnosti, jak situaci řešit, z nichž „každá byla lepší než to, co udělala“.

„Nemusela dělat vůbec nic a mohla nechat ekonomiku plynout tak, jak plyne svým přirozeným tempem,“ míní Kohout. Na dotaz, zda je ocenění pro guvernéra Singera namístě, Kohout odpověděl, že nikoliv. Zpochybnil též cíl centrálních bankéřů zvýšit pomocí devizových intervencí inflaci. „Nízká inflace byla v posledních letech jednou z předností české ekonomiky,“ poznamenal ekonom společnosti Partners.

Výtky tuzemských ekonomů ovšem šéf ČNB odmítá. Oceňuje naopak názory zahraničních expertů. „Domácí debata o měnové politice se vždy odehrává na laičtější platformě než debata v cizině. Zahraniční analytici prostě analyzují více zemí, mají větší přehled o tom, co se dnes děje a jak centrální banky fungují,“ domnívá se Singer.

ROZSÁHLÝ PROSINCOVÝ ROZHOVOR ČT24 S MIROSLAVEM SINGEREM O ZÁSAHU NA MĚNOVÝCH TRZÍCH SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

ČNB se od intervence pokouší držet měnu poblíž úrovně 27 korun za euro. Ani případný slabší kurz jí nevadí. Singer se přitom nechal slyšet, že devizové intervence nepoleví dříve než na začátku příštího roku. ČNB odhaduje, že díky intervencím a slabší koruně dosáhne letos ekonomika růstu přes dvě procenta a míra inflace přesáhne hodnotu jednoho procenta.

Miroslav Singer - absolvent doktorského studia na univerzitě v americkém Pittsburghu a vášnivý pěstitel vína - nebyl jediným, koho časopis The Banker ocenil. Celosvětový triumf si vysloužil Haruhiko Kuroda, guvernér Japonské centrální banky. Současně se stal i nejlepším bankéřem asijskopacifického regionu. V Americe se pak dařilo kolumbijskému zástupci, zvítězil Jose Dario Uribe.